MAT & HÄLSA VALNÖTEN Hatten av för Den är egentli
gen inte ens en nöt, utan en stenfrukt. Men med sina 60 procent fleromättat fett sticker den ändå ut i nötdjungeln. Här är ytterligare orsaker: Lagom mycket valnötter i kosten sägs förbättra minnet. Förutom vitaminer och mineraler finns två grupper av ämnen i valnötter där det finns skäl att tro att de positivt kan påverka minnet: vegetabiliskt omega-3 och antioxiderande polyfenoler. Bättre minne Valnötter kan användas i bakverk, desserter, sallader, bröd, vegetariska rätter eller bara ätas som godis. Användning Mer nyttigheter Förebygger hjärtoch kärlsjukdomar Liksom andra nötter och frön rika på olja innehåller valnötter ganska mycket E-vitamin. Flera B-vitaminer, till exempel tiamin och B6-vitamin, finns också i goda nivåer. Flera studier visar att nötter sänker kolesterolvärdet. En orsak, förutom fettsammansättningen, kan vara de växtsteroler som nötter innehåller. Dessa konkurrerar med kolesterol i tarmen och sägs sänka upptaget. Det höga fettinnehållet gör att valnötter härsknar snabbt och får då en bitter smak. Valnötter bör för varas i 0-4 grader C och då är hållbarheten cirka åtta månader. Hållbarhet 2 av 3 håller formen med hjälp av chefen 65 procent av Sveriges arbetsgivare sporrar sina medarbetare till motion med olika löneförmåner. Siffrorna kommer från en undersökning som Peak IT & Office låtit göra genom Infact. Stödet från arbetsgivare skiljer sig mellan olika branscher och i vilken del i landet man 62 KOLLEGA 2-13 arbetar. Bäst förutsättning att hålla sig i form har anställda inom it- och telekombranschen där 81,7 procent erbjuds möjlighet att träna på eller utanför arbetet. I Småland anser man att personalen ska stämpla ut först, där är det bara 15,4 procent som bränner kalorier på kontorstid. Men inte alla uppskattar arbetsgivarens omtanke om personalens motionsvanor. En undersökning som Kollega gjorde för ett år sedan visar att 17 procent av kvinnorna har känt sig pressade att delta i en motions aktivitet på jobbet, trots att de inte ville. //