Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 s ij^jp **** ÉfaTr r ^ fortsättning
från sid II Det blev succé. Och sedan dess har flambcringsvagnen gått varm. -Börjar någon beställa pepparbiffen tidigt på kvällen så kan den stå för 80 procent av matbeställningen, berättar hovmästare Per Tallving som också vant sköter tillagningen i matsalen. Förberedelserna har "köket" stått för. Det gäller också om man ska bjuda på flamberat hemma. Förbered så mycket som möjligt innan gästerna kommer. Själva flamberingen måste givetvis ske med stor försiktighet - lågorna kan bli höga. Undvik spisfläkten och de japanska rislamporna! Varför flambera? -De t är ett uppskattat showmoment, säger Per. Och så ger spriten en fylligare karaktär till maten. Ett tips på vägen är att pannan ska vara riktigt het när spriten hälls i. FLAMBERAD PEPPARBIFF FÖ R 4 PERSONE R 4 bitar oxfilé å ca 170 g, helst tjocka mittbitar 3- 4 msk hel svartpeppar 100 g färska champinjoner V2 gul lök 2 msk smör V2 dl konjak 4 dl vispgrädde V2 dl konc kalvfond på flaska V2-I tsk krossad rosépeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Lägg pepparkornen i några deciliter vatten. Koka upp. Häll av vattnet. Upprepa processen 3-4 gånger, så får pepparn en mildare smak. 2. Torka pepparkornen och grovkrossa dem i mortel ed. Ta undan 1-2 msk peppar till såsen. 3. Rulla köttskivorna i den grovkrossade pepparn. Det är alltså kanterna och inte snittytan som ska täckas med peppar. 4. Skiva champinjonerna, skala och finhacka löken. 5. Brvn köttbitarna ca 2 minuter per sida i smör. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. 6. Fräs champinjoner, lök och 1 msk svartpeppar tills löken blir glansig. 7. Lägg på köttbitarna. Häll över konjaken och tänd på. Låt lågorna brinna ut. 8. Ta upp köttbitarna och varmhåll dem. Tillsätt grädden och kalvfonden. Koka ihop till en simmig sås. Den som önskar kan också reda med lite maizena. 9. Lägg upp köttbitarna på varma tallrikar. Häll över sås och servera med potatisgratäng samt gärna en fräsch tomatsallad med lite finhackad lök och en lätt vinägerdressing. Den som vill ha lite extra krvdda på anrättningen kan strö över lite grovkrossad rosépeppar. KRAMIG GRATÄNG FÖ R 4 PERSONE R 750 g potatis 1 gul lök eller V2 purjolök 1-2 vitlöksklyftor smör till stekning 2V2 dl gräddmjölk (lika delar grädde+mjölk) salt, peppar V2-I dl riven os t GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 2oo°c. 2. Skala och skär potatisen i 3-4 mm tjocka skivor. Skölj inte för då försvinner stärkelsen. 3. Finhacka löken och vitlöken. Fräs detta i lite smör. 4. Häll på gräddmjölken. Dra ner värmen så det inte bränns. 5. Tillsätt potatisen, krydda. Rör om några gånger i början. Sjud i ca 10 minuter tills potatisen är nästan klar. Smaka av, ev behövs mer salt. 6. Häll över allt i en smord ugnsform. Strö över riven ost. Låt den få färg i ugnen.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42