Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 fortsättning från sid 23 Det är näst
an lika enkelt att koka extra ris, pasta, couscous eller potatis och sedan komponera en ny rätt direkt för matlådan. Fyll på med grönsaker. Ta fräscha färska om matlådan ska ätas kall. Djupfrysta behöver inte tinas innan de läggs i lådan. Ärter, majskorn och vissa grönsaksblandningar behöver inte heller värmas. Med flera olika sorter i frysen kan du lätt variera maten. Grönsakerna behövs inte bara för att de att ger nyttiga vitaminer, mineraler och fibrer utan också för att de ger trevligt tuggmotstånd, smak och vacker färg. Till kalla lådor väljer vi fina charkuterier som skinka, hamburgerkött, kryddstarka korvar men också tonfisk, rökt fisk, kokta ägghalvor, konserverade musslor, skalade räkor (var extra noga med kylförvaring). Kokt eller grillad kvckling är alltid trevligt att hitta i matlådan. Den som vill leva vegetariskt häller istället på en näve kokta bönor eller kikärter. Hommus (kikärtsmos) förgyllar den enklaste sallad på ris och råa rotfrukter. En skiva äkta fårost eller mild tofu är andra vegetariska alternativ. Den som har tillgång till mikro och föredrar något varmt till lunchen kan komplettera med otinade köttfärsbiffar, köttbullar, god korv, fiskpanetter eller annan färdiglagad mat. Visserligen ska alla matlådor förvaras svalt på jobbet, men råa kött- och fiskdetaljer är mycket känsligare än tillredda och därför inget bra matlådealternativ. Försök inte heller med färdiglagad soppa i matlåda. Alla matlådor kan läcka. Dressing, extra örtkryddor, finstrimlad chilipeppar, senap, chilisås eller örtsmör behövs också för att lyfta lådan kulinariskt. Matlådor kräver mycket smak. Dessutom tycker jag att du ska packa ner ett gott bröd (åtminstone till sallader) och en favoritfrukt. Och vad kostar kalaset? Du får en mycket god matlåda för en tjuga. i2i 4^ ROTFRUKTER MED HET KORV Ju fler olika sorters rotfrukter du har, desto godare och mustigare gryta blir det. Vill du ha en vegetarisk rätt byter du korven mot svamp och en barnnäve röda linser. FÖ R I LÅD A 2 potatisar 1 stor skiva kålrot 1 stor morot 1 lök 1 grönsaksbuljongtärning 1 kryddstark korv, t ex kabanoss persilja GÖ R SÅ HÄR : 1. Skala och skär potatisen i kvartar eller halvor beroende på hur stor den är. Skär rotfrukterna i sockerbitsstora kuber. Skär löken i klyftor. 2. Smula buljongtärningen över. Fyll på vatten så det precis täcker. Koka rotfrukter och potatis knappt mjuka, 10-15 minuter. 3. Lägg i botten på en låda. Koka ihop buljongen till hälfBuff é 3/1998 ten och häll över. 4. Skiva korven och lägg på den. Klipp över persilja. 5. Värm lådan på full effekt i mikron i 2 1/2—3 minuter. 6. En klick stark senap är gott till. Runda av den heta korvlådan med färsk frukt.
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42