Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 Dryckesnostalgi, vad är det? När vår
gode redaktör Wallin återvände från sitt Japanäventyr (se Buffé nr 2) hade han trots allt tydligen känt ett styng av hemlängtan, för nu skulle det bli ett nummer på temat svensk mat- och dryckesnostalgi. "En vemodig men njutningsfylld längtan hem eller tillbaka till något förlorat" läser jag som definition på nostalgi i NE: S ordbok. Ja, men fanns det drycker som vi saknar så mvcket att vi inte kan minnas dem utan en tår i ögat eller ett lätt darr på läppen? Söt Knutstorp Sparkling? Chevalier de Rhodes, Liebfraumilch Special - skulle jag gråta över dem? De gamla goda dryckerna från förr, var de egentligen alltid så goda och minnesvärda? Samtidigt som smak- och luktsinnena obevekligt går kräftgång med åren. En nostalgisk återblick beror ju även på hur gammal oeh minnesgod man är. Samt graden av sentimentalitet. VIN FÖR 2:75 K R Själv är jag tillräckligt gammal för att ha köpt Estremadura och Vin Rouge dAlgérie för 2:75 i slutet av 50-talet. Inget av dem finns kvar, frid över deras minne, vi hade mvcket roligt tillsammans. Sedan dess har mörkret sakta sänkt sig över Algeriets vingårdar, och dess vinmakare har flytt till Korsika och Sydfrankrike. Medan Portugal å andra sidan börjat lysa som en av vinvärldens klaraste stjärnor. Estremadura har fått sin egen distriktsrubrik i katalogen, och under den hittar man nu tre kalasviner: Arealva, Quinta de Abrigada, Quinta de Parrotes! Ar 1955 utgör en skiljelinje i 18 svensk dryckeshistoria. Motboken avskaffades och starkölet släpptes fritt. Men man drack inte öl på de flotta barer som då växte fram. Det gjorde man på det enkla öl kaféet - puben fanns ännu inte. Vin drack man heller inte på baren, nej, det var drinkar som gällde - allt från champagneoch whiskydrinkar till de grällaste blandningar. Tanken på en välgjord Old Fashioned kan faktiskt göra mig riktigt nostalgisk. ÖL&NUBBE HEMMA Hemma bjöd folk pä drinkar, öl och nubbe till förrätten och sedan pliktskyldigast ett glas vin till huvudrätten innan det blev dags för starkare saker igen. Ingen skrev om vin, men Munskänkarna hade börjat verka i det fördolda, men de flesta andra reste charter eller liftade till Medelhavet och upptäckte där vinet på egen hand. SOCKER I VINET På 60-talet kostade en Vino Tinto Espanol 7:50 på restaurang Cattelin i Stockholm. Märket finns kvar (45 kr på bolaget) och en god vän och stor Cattelin-nostalgiker dricker fortfarande inget annat. Gud vet om han inte värmer flaskan en stund på elementet också, för att få den lika varm som den vanligen serverades på krogen på den tiden. Dock har han aldrig följt Pernillas gamla råd i D N att pula ner en sockerbit i två halvor i de enkla rödvinerna för att tämja strävheten. GAMLA HÖJDARE På 60- och 70-talen dominerades sortimentet av Frankrike och Tyskland. I min äldsta sparade katalog, nr 1 1970, räknar jag till 75 viner från Frankrike, och Bordcauxlistan sträcker sig ända tillbaka till 1949 Ch Cheval Blanc för 56 kr och 1948 Ch Latour för 43 kr (1/2-but 22:25). I dagens lista hinner dessa viner aldrig få fotfäste utan slits bort som i en reabutik, trots priser runt tusenlappen. Antalet märken från Frankrike och Tvskland har blivit ännu större sedan dess, men de dominerar inte längre. Kanske var det 1979 som vi definitivt bröt igenom den fransk-ryska spärren och upptäckte att vinvärlden var mycket större än vi någonsin anat. Det året gav Systembolaget ut en broschyr som berättade att: "Under 1979 har det kommit ovanligt många nya viner i Systemsortimentet. Vi har också fått en ny kontinent på vår svenska vinvärldskarta, Australien." AUSTRALISK ENTRÉ Det var Glenloth (28:25 mot 62 kr i dag) som sedan öppnade dörren för första australiska bulkvinet, Barossa Vallev, en pålitlig trotjänare som många minns med saknad. Vidare Fendant, ett nytt schweiziskt vin, som ingen gråter över. Nu kom också första årgången av portugisiska Periquita - som 1997 sålde i över 58000 lådor (x 12 buteljer) i Sverige och som häpnadsväckande nog hade varit ännu bättre om man lyckats spara en låda till i dag. Vi fick Oltina, det första röda vinet från Rumänien som vi tyvärr fortfarande dras med. Vi fick vår första Montilla Drv, som tack och lov finns kvar (nr 2789, pris 65 kr) - en fruktigare variant av torr sherrv som starkt rekommenderas. Sydfranska Bandol gjorde entré och 1978 Domaine MarieLouise gläntade ytterligare på dörren till Beaujolais. UPPTÄCKTE RIOJA I början av 80-talet upptäckte vi Rioja, och där tändes den kärlek till spanskt vin som i dag vuxit till vår största import med cirka 30% av marknaden. Den Nva världen vidgades så småningom med Kalifornien, följt av Chile och VINTIPS AV JAN SAMUELSON Buff é 3/1998 Sydafrika då det blev politiskt korrekt och möjligt. Och nu sipprar vinet in i vårt land från de mest oväntade håll: Mexico, Uruguay, Brasilien och Peru. Från England, Zimbabwe och Libanon. I Systembolagets svällande prislista lever många gamla klassiker kvar, sida vid sida med till synes lika outslitliga Beyaz, Parador och Geisweiler. Men hellre än att gråta över dem kan vi glädjas åt att Grådask häller färgen och att Gula änkan förmodligen är ännu piggare nu än då hon dök upp här för över 100 år sedan. Det fanns torr Knutstorp Sparkling också. Väl kyld var den kanske inte så dum. p.s. Detta är också månadens vintips. Nyss hemkommen från en resa i Slovenien kan jag känna ett nostalgiskt sug efter de friska vita vinerna i Primorska-regionen - den del av landet som har samma vinkultur som angränsande italienska Friuli. Tröst finns då att hämta i Vipava 1996 Sauvignon Blanc (nr 12631, prisnedsatt från 59 till 54 kr). Beställ hem ett par flaskor om er närmaste butik ännu inte upptäckt Slovenien. Den här Vipavan är nämligen mer än prisvärd - läckert torr, frisk och fruktig.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42