Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 ROSTBIFF PÅ BUFFÉN Perfekt bjudmat so
m görs klar en dag i förväg - steken blir både smakrik och saftig. Till en mottagning är det enklast att servera steken kall med en god sallad till. Den kan även serveras med varma tillbehör som stekta smålökar, och en god potatisgratäng. FÖ R C A 8 PERSONE R 1,6 kg rostbiff MARINAD : 1 burk consommé 1 kött- eller grönsaksbul j ongtärning IVi liter vatten % dl salt Vi msk grovmalen svartpeppar 2 vitlöksklyftor, delade 1 lagerblad 1 dl hackad persilja Vi tsk timjan 2 tsk dragon GÖ R SÅ HÄR : l.Sätt ugnen på i25°c. 2. Lägg köttet okryddat i en ugnsform. Sätt i en stektermometer. Stek i nedre halvan av ugnen tills termometern visar 6o°c. 3. Blanda lagen i en kastrull, ge den ett uppkok och låt den sedan svalna. 4. Ta bort termometern och lägg steken i lagen. Använd så litet kärl att lagen står över köttet, eller vänd det någon gång under marineringen. 5. Ställ köttet i kvlen minst 5-6 timmar, men gärna över natten. 6. Ta upp köttet och ta bort nätet. Skär i tunna skivor med vass kniv och servera rostbiffen med fyllda tomater och en god potatissallad, se recept under tipsrutan på andra sidan. fortsättning från sid 5 Beräkna 150-200 g per portion. Provlaga för familjen först om du skall ha stor fest. DYRT? Nästan alltid är det extrapris på någon styckningsdel, och helt kött är drvg mat. En stek smakar fest utan många dyra tillbehör. Bra kött till stek är innanlår, fransyska och rostbiff. Bogstek och mörad högrev kan också användas men är något "enklare" kött. Fransyska benämns ofta som nötstek. Både tillagning i ugn och i gryta på spisen kan användas. Ugnsvärmen är torrare och passar bäst de bättre köttbitarna, grytstekning passar allt kött. Använd alltid köttermometer! Stick den så att spetsen hamnar mitt i köttbiten. TEMPERATUR Ju lägre ugnstemperatur, desto saftigare stek och desto mindre krymper köttbiten. Det tar GÖR SÅ HÄR Bryn, krydda och stek i ugn eller grvta. Sedan sköter steken längre tid men resultatet blir bättre. I grytan skall steken småputtra på låg värme, inte koka. KOMPLICERAT? Svårt och tidsödande, tror många, men en stek är oftast enklare att laga än många nyare rätter. Har man termometer är det svårt att misslyckas. sig själv utan passning tills det är dags för såsen. Och den är viktig när man serverar stek. FEST PÅ REST Minst till en extra måltid skulle gamla tiders söndagsstek räcka till. Stek därför en rejäl bit på en gång så blir vardagsmiddagen rena snabbmaten. Skivad stek med sås kan alltid frysas. Köttet kan skivas på lunchmackan, eller ingå i en pvtt. En stek är god till sista smulan.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42