Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 SYNDIGT GOD PORTERSTEK Såsen är svart
som synden och smaken kraftig, men det finns inte ett uns fett i såsen. En riktig feststek som sjuds klar i den lyxiga lagen. FÖ R C A 8 PERSONE R 1,6 kg nötinnanlår, rostbiff eller fransyska vetemjöl 2 tsk timjan 6 enbär 6 svartpepparkorn IV2 ljus nötbuljongtärning, eller motsvarande kalvfond från flaska 1 gul lök, i klyftor 2 vitlöksklyttor 1 flaska porteröl (33 cl) 3 dl madeira eller portvin IV2 dl kinesisk soja ev arrowrot små steklökar GÖ R SÅ HÄR : 1. Slå upp ett lager vetemjöl på en tallrik. Rulla den okryddade steken i detta. Lägg den i en grvta eller tjockbottnad kastrull, inte alltför stor. Sätt i köttermometern. 2. Lägg i lök, vitlök, smulad buljongtärning samt kryddor och slå sist på soja, porter samt madeira eller portvin. 3. Sjud köttet sakta under lock tills termometern visar 70-75°c, ca 1 1/2 timme. Köttet skall vara riktigt mört. Låt köttet ligga i sitt spad i kylen över natten. 4. Sila ner skyn i en kastrull - det blir mycket sås. Koka upp och red såsen om så behövs med lite arrowrot utrört i vatten. Stek små delade lökar på svag värme, sockra lökarna lätt mot slutet. 5. Skär köttet i tunna skivor, lägg det i ett djupt fat och slå på den heta såsen. Lägg på löken och servera med rotsaksmos eller hemlagat potatismos. Rotsaksmos Koka 6-8 potatisar, 2 palsternackor och 1/2 rotselleri i små bitar tills de är så mjuka att de lätt kan mosas. Späd med lite mjölk eller grädde, och runda av med en klick smör. Smaka av med salt och peppar och rör sist ner lite hackad gräslök. Räcker till 4.
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42