Buffé 1
Kompistät säsongare Majskolven har många smakfull
a polare! Allt från syrliga vänner som lime, citron, tomat och fetaost till söta kompisar som kokos och honung. Salvia och bacon är andra favoriter liksom koriander och smör. Passa på att utforska vänkretsen nu när den färska majsen är i säsong. MAJS MED SOLTORKAD TOMAT & PARMESAN Lyxmajs extra allt. FÖR 4 PERSONER Koka 4 majskolvar »al dente« eller grilla dem. Blanda 1 dl fi nriven parmesan, 4 msk majonnäs, 4 msk crème av soltorkad tomat (eller 8 mixade soltorkade tomater), ½ msk fi nrivet citronskal och 1 krm svartpeppar. Klicka parmesanmajonnäsen på majskolvarna. Strö över hackade örter, t ex körvel, gräslök eller basilika, och gärna lite extra riven parmesan. MAJSPIZZA MED FÄRSKOST & POTATIS Resttänk blir värsta pizzan. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Lägg 2 stora tortillabröd eller 2 runda pizzabottnar på bakpappersklädda plåtar. Bred på 100 g naturell färskost (philadelphiatyp, ev med vitlökssmak). Lägg på 2 kokta, skivade potatisar. Skär av kornen från 1 majskolv (eller använd 1 ½ dl frysta eller konserverade majskorn). Strö över majs, 16 salviablad, 1 dl riven västerbottensost och 2 dl riven mozzarella. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, tills pizzan har fi n färg. SNABB TOMATSOPPA MED SURKÅL Visst är det fi nt att man kan få soppa med gulaschsmak på fem minuter. FÖR 2 PERSONER Värm 5 dl färdig tomatsoppa (välj en kyld mild sort, typ Kelda) i en kastrull. Rör ner 1 dl surkål och 1 tsk paprikapulver. Häll upp soppan i 2 skålar. Toppa med yoghurt och krutonger. Garnera gärna med lite färska örter. Veggo? nej tack! Rör ner lite stekt grovmalen nötfärs i soppan. FRIES MED KIMCHI & LAX Chilistark koreansk kimchi gör under för pommes frites, precis som majonnäs. Supergott till stekt lax. FÖR 4 PERSONER Värm 600 g frysta pommes frites i ugnen enligt anvisning på förpackningen. Blanda 1 dl majonnäs med ½ msk färskpressad limejuice. Stek 4 portionsbitar laxfi lé (à ca 140 g) i olja i en stekpanna. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Fördela pommes på 4 tallrikar. Toppa med 2 dl kimchi och majonnäsen. Lägg på laxen. Strö över svarta och vita sesamfrön och 1 dl hackad koriander. B UFFÉ 8 • 2016 11