Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Sofi a Nilsson, sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg, Henrica Dieden Bark Webbredaktör: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Nästa nummer kommer 16 september Världens käk Yallatrappan i Rosengård bjuder böngott, och från exotiska kolonilotter i Stockholm får vi nyskördat. Häng också med på en spännande matresa till Iran, och få lite streetfood från Gambia... Sugen på att komma igång med träningen och goda matvanor? Under oktober kan du kombinera det med lite sol och bad och sköna utfl ykter på Mallorca. Fyra stycken veckolånga resor arrangeras av ICA, Ving och Springtime. Med på resorna fi nns kända tränare som hjälper dig att nå dina mål. På plats fi nns också ICA-dietisterna och Buff és matkreatörer som inspirerar till goda och kanske lite nya matvanor! Vill du veta mer så kolla in ica.se/hälsa. Häng med MAT & TRÄNING Mallis! Sofi a & Lina är två av Buff és matinspiratörer som du kan möta på Mallorca i oktober. Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Bästa sättet att tina mat A. I kallt vatten B. I kylskåp C. I varmt vatten 3. Måndagstema i Mariebergsskogen A. Mango B. Mangold C. Majs 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buff e, mejla svarsraden till tavling.buff e@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 31 augusti. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 16 september. 1. Nära släkting till fänkål A. Lök B. Morot C. Vitkål 4. Vanligaste storleken på räkor A. 70/90 B. 50/70 C. 90/120 SOMMARNUMRETS RÄTTA RAD: 1A, 2C, 3B, 4B, 5A i oktober 5. Hawaiiansk husman på modet A. Piké B. Poké C. Paké till sist... B UFFÉ 8 • 2016 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 under lock Paj Njut smör- och kanelstekta frukter i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Bjud med en kula smältande vaniljglass. Recept Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull Styling Anna Wendt FRUKTPAJ MED FLÄTAT LOCK En sann »all American pie«! GER CA 10 BITAR 700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie) 700 g fasta päron (gärna anjou) 1 tsk malen kanel 2 + 1 msk rörsocker 1 krm vaniljpulver 1 msk färskpressad citronjuice 2 tsk strösocker 2 tsk vetemjöl smör mjöl till utbakning PAJDEG 5 dl vetemjöl 3 msk strösocker ½ tsk malen kanel 1 krm salt 275 g kallt smör 5 msk kallt vatten PENSLING 1 ägg 1 msk mjölk (3 %) ½ krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med degen. Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fi ngrarna. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. 2. Dela och kärna ur äpplen och päron. Skär i klyftor. 3. Stek frukten i 2 msk smör ca 5 minuter. Strö över kanel, 2 msk rörsocker och vaniljpulver. Fortsätt steka tills sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt kallna helt. 4. Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta. 5. Klä en form, ca 20 cm i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. Skär bort överfl ödig deg. Ställ in formen i kylen minst 20 minuter. 6. Kavla ut resterande deg till en ca 25 x 25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med en kniv. 7. Blanda strösocker och vetemjöl. Strö i bottnen av formen. Fördela fyllningen över detta. 8. Lägg på degremsorna, enligt bilden. (Se ica.se/buff e för steg för steg.) 9. Sätt ugnen på 200°C. 10. Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över 1 msk rörsocker. 11. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter. Hjärta eller hål? När du väl fått in snitsen att göra pajer med lock fi nns det ingen hejd på alla varianter du kan göra. På ica.se/ buff e tipsar vi om ett hjärtstansat lock och ett med snygga hål. ́ FLÄTA! B U F F É 8 • 2016 31 7/22/2016 1:27:07 PM AMERICAN STYLE För alla Se ica.se/buff e Fläta som ett proff s! Steg för steg på ica.se/buff e