Buffé 1
Drinkarna är justerade utifrån Fotografi skas ori
ginalrecept för att passa hemmaköket. a l k SELLERI, ÄPPLE & LIME Välj helst en äppelmust som är »grumlig« eller juica själv med råsaftscentrifug. GER 4 GLAS 3 selleristjälkar ¾ dl färskpressad limejuice 2 dl ofiltrerad/grumlig äppelmust 2 msk agavesirap tonic water is GÖR SÅ HÄR: 1. Skär sellerin grovt. Lägg den i en bunke. 2. Tillsätt limejuice och äppelmust. Stöt (muddla) med en träslev så att sellerin släpper vätska. Sila och krama ur sellerin lätt. Tillsätt agavesirapen. 3. Häll upp i 4 glas fyllda med is. Fyll upp med tonic water. Stick gärna ner en selleristjälk. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. »Att bara lyfta bort alkoholen fungerar inte. I stället får man labba med ‘ ’modifieres’, alltså ingredienser som ger komplexitet och smakdjup, till exempel chili, ingefära, kakao och örter.« MOROT & ROSTAD KOKOS Mustig drink med smakdjup. GER 4 GLAS 4 dl alkoholfritt torrt vitt vin (gärna riesling) 15 enbär 1 ½ msk rivet citronskal 1 ½ msk rivet apelsinskal 3 dl morotsjuice 1 dl rostad kokossirap (se separat recept) 1 ½ dl färskpressad citronjuice is GÖR SÅ HÄR: 1. Mortla enbären. Lägg dem i en bunke. Tillsätt vin och citronoch apelsinskal. Låt dra i kylen minst 2 timmar. 2. Sila vinet i en bunke. Blanda ner morotsjuice, kokossirap och citronjuice. 3. Häll upp i 4 glas fyllda med is. Garnera ev med hyvlad morot. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ÄPPLE, HONUNG & BUBBEL Oväntad vinägertouch gör drinken spännande. GER 4 GLAS 3 dl klar äppelmust (gärna ingrid marie) 2 ½ msk äppelcidervinäger 2 ½ msk flytande honung 6 dl torrt vitt mousserande alkoholfritt vin (gärna Richard Juhlin) GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda must, vinäger och honung i en bunke. 2. Häll upp mustblandningen i 4 glas, gärna coupeglas på fot. 3. Fyll på med mousserande vin. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ROSTAD KOKOSSIRAP Det är enkelt att göra egen kokossirap. Använd i drinkar – eller ringla över amerikanska pannkakor. Kokosen som silas bort kan man baka kokostoppar av! GÖR SÅ HÄR: Rosta 1 dl riven kokos i en torr, het stekpanna. Tillsätt 3 dl vatten, 3 dl strösocker och ½ krm salt. Koka på svag värme 10–15 minuter, tills ca 2½ dl återstår. Konsistensen ska var simmig, den tjocknar ytterligare när den får stå. Sila. Förvara övertäckt i rumsvärme. B UFFÉ 8 • 2016 33 r A o k ! h n i o l r d fria