Buffé 1
RAW SMULPAJ Poké & shake! Sommaren sjunger på slu
trefrängen. Ta vara på de ljuva ögonblicken. Ta med en hawaiiansk poké bowl på picknick, fika smulpaj eller lyxa med en maffig milkshake. Foto & styling Eva Hildén Skicka gärna tips till mig sofi a.nilsson@otw.se eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buff etipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Hemkunskap« av Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta). Poké bowl med citron & mandel Vispa 3 ägg och 2 ½ dl strösocker pösigt i en bunke med elvisp. Rör ner 100 g smält smör. Blanda 6 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 100 g grovhackad sötmandel, 1 msk fi nrivet citronskal, ½ dl torkade lavendelblommor och ½ tsk salt i en bunke. Blanda med äggvispet till en deg. Dela degen i 3 bitar på mjölat bakbord. Forma till rullar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200°C. Ta ut plåten och sänk värmen till 150°C. Skär längderna på snedden medan de fortfarande är varma till ca 1 cm breda skorpor. Lägg skorporna med snittytan uppåt. Ställ in i ugnen igen ca 1 timme. Låt svalna. Eft er acai bowl har turen kommit till poké bowl – det trendigaste du kan äta i en skål just nu. Vispa ihop ½ dl japansk soja, 2 tsk sesamolja, ½ msk rostade sesamfrön, 1 krm chiliflakes och 1 tunt skivad salladslök. Blanda ner 200 g tärnad rå fi sk (t ex MSCmärkt tonfi sk och/eller lax). Lägg kokt rundkornigt ris i botten av 2 skålar. Toppa med fi sken och valfria tillbehör, t ex avokado, alger, rädisor, mango, gari, sojabönor och färsk koriander. B UFFÉ 8 • 2016 19 Skär avokado i tunna skivor och forma som en ros – se hur du gör på ica.se/buff e! Eget vaniljpulver Den här veganska pajen kräver ingen ugn och rekommenderas varmt av Buff és webbredaktör tillika raw food-lover Ellinor Jidenius. Mixa 5 dl valnötter, 2 dl kokosflingor, 1 tsk malen kanel, ½ tsk malen kardemumma, ½ tsk vaniljpulver och 1 krm salt fi nt i matberedare. Tillsätt 100 g urkärnade färska dadlar, 1 dl russin och 1–2 msk agavesirap. Fortsätt mixa till en smulig massa. Tryck ut hälft en av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter. Fyll med frysta, tinade och avrunna bär. Strö över resterande deg. Lavendelskorpor Kallbryggt te Cold brew-hajpen började med kaff e och har nu nått te. Kallbryggning ger ett fylligare och sötare te med mindre beska. Använd smaksatta teer för ett sockerfritt alternativ till saft . Lägg 1 ½ msk svart eller grönt te i en flaska eller kanna. Fyll på med 1 liter kallt vatten och täck över. Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten. Sila och häll upp i glas med is och skuren frukt. BANANA SPLIT SHAKE Även hamburgerkedjorna erbjuder numera »handgjorda lyxshakes«. Här är en riktig klassiker! Mixa ½ liter vaniljglass med 2 dl mjölk (3 %), 1 skalad banan, 1 dl jordgubbar och 1 msk chokladsås. Ringla chokladsås på insidan av 2 glas. Häll upp shaken. Toppa med vispad grädde och körsbär. Stick ner chokladrån och ringla över mer chokladsås. När det står vaniljpulver i ett recept är det torkad, mixad vaniljstång som avses. Köp eller gör eget genom att torka vaniljstänger och sedan mixa i en matberedare till ett fi nt pulver. Tillsätter du strösocker när du mixar blir det vaniljsocker. Tips! Doppa halva skorpan i smält vit choklad och strö över mer lavendel.