Buffé 1
Visste du att? Den vanligaste storleken på svensk
a räkor är 70/90, det vill säga att det går 70–90 räkor på ett kilo. Vill du ha större räkor, satsa på 50/70. Pimpa Thai-sallad! hämtmaten Ibland är take away bästa lösningen. Lyft ut maten ur kartongerna, fixa till – och njut. PIZZA Se till att ha goda charkuterier, en bit buffelmozzarella, färsk basilika och en hygglig olivolja hemma. Är svartpepparkvarnen fylld? Sätt ugnen på full effekt. Nu ringer du och beställer en god baspizza, till exempel Margherita. Värm pizzan igen ett par minuter så den blir frasig. Toppa loss! THAI, KOREANSKT, INDISKT Beställ favoritgrytan (men inget ris), hämta den. Värm och piffa eventuellt lite. Lägg i en fin form. Servera med hemkokt ris och en fräsch sallad. Ställ fram skålar med limeklyftor, koriander och chiliflakes på bordet. SUSHI Beställ 40 blandade bitar och misosoppa i stället för varsin låda. Lägg över bitarna på ett fint fat hemma, ställ mitt på bordet. Blanda soja och wasabi i en dippskål och soja och majonnäs i en annan. Häll upp furikake i en tredje. Värm och servera soppan i koppar eller muggar. variera! byt ut räkorna mot kyckling. GLASNUDELSALLAD Gott tugg – med både stekta och råa grönsaker. FÖR 4 PERSONER 150 g glasnudlar 400 g skalade räkor 300 g grönsaker att toppa med (t ex gurka, tomat, morot, rättika, rädisor och groddar) 300 g grönsaker att steka (t ex grön sparris, zucchini, paprika, olika sorters lök, broccoli och pak soi) 2 dl torrostade jordnötter 2 dl grovhackad koriander 1 dl grovhackad mynta olja salt, nymalen svartpeppar ASIATISK DRESSING 1–2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 1 dl asiatisk fisksås ½ dl färskpressad limejuice 4 msk japansk soja 3 msk strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spola dem i kallt vatten, låt rinna av väl. 2. Strimla grönsakerna som ska serveras råa. Lägg strimlorna några minuter i en skål med kallt vatten så de blir extra krispiga. Låt dem rinna av väl i en sil. 3. Skär grönsakerna som ska stekas i mindre bitar. Stek dem hastigt i 1 msk olja i en mycket het stekpanna. Låt dem rinna av väl i en sil. 4. Asiatisk dressing: Dela, kärna ur och strimla chilin fi nt. Blanda chilin med övriga ingredienser. 5. Mixa jordnötterna fi nt i en matberedare. 6. Blanda allt utom jordnötterna i en stor skål. Smaka av med salt och peppar. 7. Strö hälften av jordnötterna över och bjud resten till. B UFFÉ 8 • 2016 15