Buffé 1
Rostad ratatouille Rosta grönsakerna i ugnen inna
n de läggs i grytan, det ger en djupare och sötare smak. Ju lägre värme desto längre tid och desto mer smak. I 80°C kan grönsakerna rostas ca 3 timmar. Ökas temperaturen till 175°C blir de klara på ca 1 timme. Koka sedan samman ratatouillen med tomatpuré, vin och kryddor. Krydda loss! Välj en av kryddkombinationerna, men testa gärna en ny nästa gång! 2 tsk rosmarin + 1 tsk timjan 2 tsk malen spiskummin + 2 tsk hela korianderfrön 2 tsk malen spiskummin + 1 tsk paprikapulver rivet skal av 1 citron + 2 tsk fänkålsfrön rivet skal av 1 apelsin + 2 msk ajvar relish Linsröra med fetaost Följ grundreceptet och välj valfri kryddning. Tillsätt 1 dl röda linser. Sjud ca 5 minuter, tills linserna är al dente. Smula över fetaost och rostade valnötter. Garnera med myntablad. Servera med grov bulgur eller pasta. Recept & styling Ylva Bergqvist Foto Lennart Weibull Illustrationer Annika Huett Äggig röra (shakshuka) Följ grundreceptet och krydda med spiskummin och paprikapulver. Gör 4 »hål« i ratatouillen när den ligger färdig i stekpannan. Knäck i 4 ägg, lägg på ett lock och låt sjuda 10–15 minuter, tills vitan stelnat. Strö över korianderblad och servera med pitabröd och hummus eller en yoghurtröra. Grönare (och snabbare) köttfärssås Följ grundreceptet och krydda med t ex rosmarin och timjan. Stek 300 g köttfärs i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ratatouillen och låt koka 10 minuter. Garnera gärna med färska örter. Servera med pasta och riven parmesan. GRUNDRECEPT RATATOUILLE GÖR SÅ HÄR: Skala och hacka 1 rödlök och 3 vitlöksklyftor. Grovhacka 400 g aubergine, 400 g zucchini och 1 röd paprika. Fräs löken mjuk på medelvärme i olja ca 10 minuter under omrörning. Tillsätt mer olja, lägg i zucchini och aubergine och stek ytterligare 10 minuter. Tillsätt paprikan, 1 msk tomatpuré, 1 ½ dl torrt vitt vin eller matlagningsvin samt 1 burk skalade tomater (400 g). Koka på svag värme ca 30 minuter. Välj nu kryddning (se tips i rutan ovan). Smaka av med salt. 8 B UFFÉ 8 • 2016 Snabba pizzan Sätt ugnen på 225°C. Bred 1 ½ dl ratatouille på 1 stort tortillabröd. Klicka på ½ dl crème fraiche och strö över ½ dl riven mozzarella och ½ dl riven lagrad ost. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills pizzan fått fin färg.