Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Grillen - la parrilla - intar en cen
tral plats i de köttälskande sydamerikanernas liv. Finessen med den här konstruktionen är vedkorgen till vänster som producerar den glödkol som man efter hand rakar in under det höj- och sänkbara halstret. Tangoeldiga Vår satsning på goda grillviner i förra numret av Buffé gick hem, vintern fick ge sig och våren kastade sig handlöst ut i den sommartid då grillfesterna står som spön i backen. Så håll glöden vid liv, för här kommer fler tangoeldiga viner att matcha både argentinska machobiffar, starka korvar och bönröra. • Från grillfest till Argentina är steget inte långt, åtminstone inte i tanken. Och då går tankarna lätt till de hagelskurar som regelbundet briserar över Andernas östra sluttningar. Här kan man gå på en golfbana och plötsligt, som efter en blixt från en klar himmel, ha miljontals bollar att spela med. Om man överlevt vill säga. I värsta fall kan haglet komma i form av tennisbollsstora bomber och krossar då allt i sin väg. För att skydda sina odlingar spänner de argentinska vinproducenter som har råd gigantiska nät över fälten. Till gigantiska kostnader. Men Argentina är ett gigantiskt land, sex gånger större än Sverige, och den som blickat ut över Patagoniens vindpinade vidder kan inte ana hur många Norrland det skulle gå att stoppa in där. 1 mångt och mvcket verkar det faktiskt som om XXL är den minsta storlek som går att uppbringa i Argentina. Inte minst gäller det biffarna. Pä vinresa i detta jättarnas land härom året hittade jag en biff på 1,8 kg på en matsedel, men det visade sig vara en killing. Det fick bli en babvbeef- på 800 gram - i stället. Beställt "muy crudo" så rått som möjligt, i ett försök att anlägga moteld mot den vanliga överstekningen. Rött vin, gärna kraftigt, till detta förstås, liksom till Buffés argentinska machobiff, Sverigebantad till modesta 250 "ram. Och Argentina, som är en jätte även som vinproducent (på fjärde plats 1995 efter Italien, Frankrike och Spanien) har nu för varje år allt mer och allt bättre vin att erbjuda. Bland de goda grillvinerna i förra Buffé (nr 5) hade redan fyra goda argentinare smugit sig in. Där fanns två viner på nationaldruvan Malbec - generöst rundfotade Amfora Pié de Milonga (nr 12572, pris 51 kr) och stramt elegant dansanta Letra de Tango (nr 22660, pris 69 kr). Men prova även listans övriga Malbec-viner: tex Trapiche Oak Cask (nr 1655+, pris 77 kr) eller Serior de Robledal (nr 6565, pris 69 kr) som är en blandning av Malbec och Merlot. Malbec är definitivt en druva som hör hemma runt grillen. Repris också för utmärkta 1993 Aberdeen-Angus, kraftfull Cabernet Sauvignon (nr 16526, pris 69 kr) och 1997 Lurton Bonarda (nr 16585, pris 58 kr) för dem som föredrar ett något lättsammare, bärfruktigt vin till köttbiten, serveras lätt kvlt nedåt 15 grader. Och till desserten ett nytt (från 8/6) Mousserande Jordgubbsvin från Tyskland (nr 12950, pris 49 kr, alkoholhalt 6%). Litet tårta på tårta, men barnsligt gott. Hagelskurar, i värsta fall med korn stora som tennisbollar, utgör ett allvarligt hot mot de argentinska vinodlarna. Att spänna upp sådana här nät kostar minst 80000 kr per hektar och förtar en del av solljuset, men de räddar skörden.
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40