Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 puiatio n Helt klart kommer det att
bli svårt att finna ett bra och "säkert" märkningssystem. "FELMÄRKNING" -Jag är mest rädd för att vi kommer att tvingas till "felmärkning" dvs att allt som är helt utan GMO ska märkas. -Men oavsett märkningssystem, vem i all sin dar ska kunna vara fullt trovärdig? Vem ska kolla? Vem ska kunna garantera märkningen? Vi vet att proteinerna från manipulerade växter kan spåras, medan fetterna från dem inte alls kan spåras. Många är oroliga för att de inte kommer att kunna veta om det t ex stoppats en fiskgen i moroten, vilket skulle skapa stora faror för allergiker. -Fiskgener i morötter finns inte nu, men kanske i morgon. Det skrämmer mig. Och därför kommer vi att behöva en stark demokratisk debatt. -Samtidigt är jag tvärsäker på att genmanipulation har kommit för att stanna. Det har aldrig hänt i vår långa utveckling att människan avstått från kunskap, avstått från materiella möjligheter. -Dessutom måste vi nog inse att det redan finns mängder av positiva saker med genmanipulationstekniken, tex inom medicinen. -Vem vill neka ett dvärgväxt barn tillgång till rent och fint tillväxthormon? Vem vill ta ifrån de diabetessjuka det rena insulinet? Båda är svenska produkter, producerade av manipulerade bakterier - och som åstadkom en het debatt på sjuttiotalet om den tekniken. MÖJLIGHETER -Genmanipulationen bär på stora möjligheter. Det jag tycker är mest spännande är om det skulle vara möjligt att tämja växter att producera "naturliga" kemikalier som snabbt bryts ner. Men hur ska vi som konsumenter och medborgare hantera alla dessa frågor som rör GMO? -Vi ska hänga med, försöka att förstå. Inse att vi aldrig kan hindra kunskapssökandet. Men frågan om hur denna kunskap ska brukas är en demokratisk fråga; för mig, för dig, för världen och för själva livet. -Därför ska denna teknik användas med ofattbart stor respekt, och inte styras av alltför glada utvecklingsoptimister, eller av kortsiktiga vinster. BRA KRAFT - Den skepsis som så många känner är en bra kraft som tvingar fram extremt grundlig eftertanke. Hur ska den som vill undvika genmodifierade livsmedel bete sig? - Om man vill vara helt säker på att undvika genmodifierade livsmedel, så är idag enda alternativet ekologiska livsmedel. I sådan odling tillåts inga genmodifierade organismer. Till sist vill Marit påpeka att hon använder ordet genmanipulation. -Visst betyder genmodifiering detsamma, men nu försöker makterna manipulera oss med "modifiering". Kalhygge är kalhygge, inte en "föryngringsyta".
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40