Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32 Marit Paulsen manar till debatt om G
enmodifierade livsmedel finns nu i Sverige. Många oroar sig, andra bryr sig inte. Vissa tycker att det är bra. Marit Paulsen som sysslat med frågan de senaste femton åren har - som vanligt - en hel del att säga. Och hon manar till debatt. -Jag är inte så oroad över just de manipulerade växter som dagens debatt handlar om (sojan som redan finns här och majsen som säkert är på marknaden till vintern). - Jag är mest förbannad över att sådana produkter finns här utan att vi får välja. Marit Paulsen är i Stockholm ett par dagar, hon har många möten inbokade. Nyligen var hon på semester i Frankrike. "För att få tid att tänka, det är det man lever på i det här yrket", säger hon. Marit pratar fort och mycket. Hon har åsikter om det mesta. Men inga tomma ord kommer över hennes läppar. Nu handlar det om genmodifierade livsmedel (GMO). DEMOKRATI FRÅGA - Jag anser att den debatt som förs i Sverige och övriga Europa egentligen handlar om demokrati, den enskilde medborgarens rätt (och även skvldighet) att själv bestämma vilken mat man vill stoppa i munnen. -De t är självklart att vi ska ha rätt att veta, rätt att bestämma. Jag ska ha information, jag ska fatta mina beslut, och du dina. - Men, vi måste vara på det klara med att det blir olidligt svårt att få fram GMO-fria varor, och få fram cn exakt och fullständig märkning. Marit anser att den soja och majs som är modifierad för att tåla vissa bekämpningsmedel inte är farliga för folkhälsan. - Den egenskap som växterna fått, att tåla bekämpningsmedlen Round Up och Bastå, är i sig inte farlig i naturen. Marit lovar också att egenskapen att tåla bekämpningsmedlen inte ger sojan eller majsen några andra egenskaper som gör dem motståndskraftiga mot annat utanför den åker där bekämpningsmedlen används. Kommer vi då att kunna veta vilka produkter som är genmodifierade? DOLDA "GENER" - Popcorn, flingor och liknande "hela" produkter kommer att märkas. Men inte det som används som stärkelse och olja, och bara används som en liten del i en annan produkt. - Den allra största delen majs (sk fodermajs) och all soja raffineras likt råolja till en mängd olika produkter. Dessa blir i sin tur ingredienser i massor av andra produkter. -Det finns tex ursmå mängder sojalecitin i olika chokladprodukter. Andra exempel som Marit ger är majsolja i majonnäs och sojaprotein i vegetariska biffar.
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40