Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Vad är det som så gott som alla kan
roa sig med, oavsett ålder eller kön? Spela boule så klart. Kombinerat med en frestande picknick som kan ätas på stående fot blir det extra festligt. Vi träffas vid orangeriet i Botaniska trädgården i Uppsala. Korgarna är fullastade med bouleklot och godsaker. Solen silar sina strålar genom lövverket, och innanför orangeriets stora fönster smygtittar kaktusar och jättepumpor på oss. Det här är en vacker miljö, som gjord för boule och picknick. Inne på den vackra gården finns en perfekt grusbana att spela på. För boule kan man spela i princip var som helst där det finns grus. Alla har bidragit med sin rätt. Temat på inbjudan var mat på stående fot med en lätt fransk touch. Ur korgarna dukas det upp rostade grönsaker med sardelldipp, rosmarinoch citrondoftande kvcklingbullar, smörgåsar med tonfiskröra, rostat bröd med tomat- och fetaröra toppad med parmaskinka och en ostrulle med valnötter och torkad frukt. Som dessert färsk frukt och lavendelskorpor. På franskt vis dricker vi Pernod utblandad med vatten, och drömmer oss till en svdfransk bergsby. En svalkande vattenmelondricka finns också i bagaget. Boule har sina rötter i Frankrike, och ni som har varit där har säkert sett fransmän spela i skuggan av platanträden. Allt som behövs är ett set bouleklot och en grusgång eller plan. Antal personer som rekommenderas är minst två och högst sex. Om man inte bara är två personer (singel) spelar man i lag om två och två (dubbel) eller tre och tre (trippel). I singel och dubbel har varje spelare tre klot, i trippel endast två. Men spelreglerna är de samma. Den lilla träbollen som är målklot har många roliga namn, t ex Ullen och grisen. På franska: le cochonnet - den lilla grisen eller le cornichon - den lilla gurkan. Det är alltså den lilla grisen, eller gurkan, som man ska försöka komma så nära som möjligt under spelet. Man börjar med att en vald person ur det ena laget kastar ut Ullen. Samma person kastar sedan ett klot och försöker komma så nära som möjligt. Därefter är det nästa lags tur att kasta. Nu är det dags att avgöra vems klot som ligger närmast. Måttband kan ibland behövas. Sedan är det dags för nästa kast. Det är alltid det lag som ligger längst från Ullen som kastar ut nästa gång. Så håller man på tills ett lag har kommit till tretton poäng. Det laget har då vunnit. Dags för revansch? Alldeles strax, först ska vi hugga in på boulematen. Varsågoda!
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40