Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 • Himlen är blygrå och försommargröns
kan dryper av de regnskurar som avlöst varandra under dagen. Vi som hade tänkt servera drinken ute... Långt bort hörs Waxholmsbåtens brummande. Snart lägger den till vid bryggan på Svartsö. Och nu är ett gäng glada vänner på väg längs stigen. Hjälp! Men i samma stund som vi hör båten backa ut från bryggan bryter solen igenom molnräcket, och med förvånade miner tittar vi upp på en klarblå himmel. Pensionat Skälvik fylls av rop och skratt, och drinken kan serveras på balkongen som planerat, med utsikt över kobbar och skär. En het förrättsbuffé passar till den svala drinken Mojito. Att äta middag på glasveranda med utsikt över en fjärd i skärgården - kan svensk sommar bli bättre? På bordet står vaser med högskaftade prästkragar, och runt omkring i huset står doftande syren buketter. Den första färska potatisen smakar underbart med öl- och brännvinsbakad lax och ett gott vitt vin. Som avslutning på middagen en knäckig paj med späd rabarber. Starkt kaffe med italiensk grappa i vackra glas gör sig bra efteråt. Över sorlet hörs Monica Zetterlund sjunga om att angöra en brygga. Den underbara sommarkvällen går så småningom över i en magisk natt, och alla samlas nere vid bryggan vid sjön. Salsamusiken och ljuset från de glödande kolen visar vägen. I natt är allting möjligt. I natt kan vi till och med gå på kol! Torbjörn har förberett allting, och vi värmer upp med lite limbo för att få upp stämningen. En timme senare har åtminstone hälften av oss gått på den glödande kolbädden - viss trängsel uppstod i det svalkande vattenbrynet efteråt. Festen fortsätter uppe i huset, ingen vill gå och lägga sig en sådan natt som denna. Soluppgången över insjön, med dimmorna som lättar, ger ett sista härligt sommarminne innan det så småningom är dags att gå och sova. (XL- OCH BRÄNNVINSBAKAD LAX FÖR I O PERSONER 1,6 kg färsk laxfilé 2 msk salt 2 msk socker 1 tsk grovkrossad vitpeppar 2 msk finskuren dill 2 paket fryst bladspenat å 25 0 g 1 finhackad gul lök smör till stekning 1 dl Absolut citron (brännvin) 1 flaska öl (33 cl, gärna engelsk ale) salt och peppar GÖR SÅ HÄR: 1. RIMMA LAXEN: Blanda salt, socker, peppar och dill. Lägg laxen i en form och strö över blandningen. Låt stå kallt över natten. 2. DAG 2: Sätt ugnen på I50°c. 3. Skär laxen i skinnfria portionsbitar (ca 150 g per portion). 4. Tina spenaten och krama ur vattnet. Fräs spenaten med lök i smör. 5. Bre ut spenaten i en form och lägg laxbitarna ovanpå. Häll över spriten och ölen. Salta och peppra. 6. Täck formen med smörpapper och sedan med folie så att det blir tätt. Ugnsbaka i ca 10 minuter. Servera med färsk potatis och gräddfilssåserna.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40