Buffé 1
Sen sommarlycka Kräftor,näcke ochemvispatmörnlede
resten. VISPAT KANTARELLSMÖR Gör eget smör och smaksätt med kantareller. FÖR 6–8 PERSONER 4 dl färska kantareller 6 dl vispgrädde flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa grädden med elvisp tills det blir smör, ca 6 minuter. Häll av kärnmjölken. 2. Stek kantarellerna i 1 ½ msk av smöret. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. Låt svalna. 3. Hacka kantarellerna och blanda med resten av smöret. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar, eller efter smak. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Innehåller mjölkprotein. 10 B U F F É 8 • 2015 KUMMINKNÄCKE Ett hembakat knäckebröd är en lyx, trots att det går så snabbt att baka. FÖR 6–8 PERSONER 2 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 2 msk hel kummin 2 msk sesamfrön 4 msk olivolja 4 msk vatten 1 msk honung flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Stöt kumminen i en mortel. Blanda alla ingredienser utom fl ingsaltet i en bunke till en fast deg. 3. Dela degen i 2 delar och lägg dem på varsitt bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut till tunna plattor – de ska täcka nästan hela bakplåtarna som de läggs på. Ta bort de övre bakplåtspapperen och strö över ½ tsk fl ingsalt per plåt. 4. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt svalna. 5. Bryt brödet genast. Servera med kantarellsmöret. FÖR ALLA Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten. Gör eget smör Att vispa eget smör är enkelt och roligt – inte minst är det kul att göra tillsammans med barn. Den som vill byter ut kantarellerna, i receptet bredvid, mot hackade örter eller vitlök, riven lagrad ost, paprikapulver eller chili. Kärnmjölken, vasslen som blir över, går fint att baka med. SKÖRDEGRATÄNG Gör gärna gratängen en dag i förväg så hinner den sätta sig. Värm på vid servering. FÖR 6–8 PERSONER 700 g gulbetor 500 g morötter 400 g rotselleri 150 g palsternackor 5 dl vispgrädde 2 dl mjölk ¾ dl flytande honung 4 repade timjankvistar (eller 1 tsk torkad timjan) smör, salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och skiva rotfrukterna tunt och lägg dem i en smord ugnssäker form. 3. Blanda grädde, mjölk, honung, timjan, 3 tsk salt och 3 krm peppar och häll över rotfrukterna. Ställ in i mitten av ugnen ca 50 minuter. 4. Servera gratängen och kycklingen med en sallad. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölk. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. tips!