Buffé 1
ÄRTIG LINSSOPPA MED SKINKQUESADILLA Snabbvariant
av klassisk torsdagssoppa. FÖR 4 PERSONER 2 dl röda linser ½ gul lök (finhackad) 1 tsk mejram 1 tsk timjan 1 ½ liter vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 5 hela kryddnejlikor 1 lagerblad smör, olja salt färsk timjan till garnering TIPS! Smaksätt soppan med 1 msk ättiksprit. Det ger en riktig skjuts! QUESADILLA 4 mjuka tortillabröd 3 dl riven ost 120 g kokt eller rökt skinka (strimlad) 1–2 msk grovkornig senap GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj linserna. 2. Fräs lök, mejram och timjan i 1 msk smör i en stor kastrull. Tillsätt vatten, linser, buljongtärningar, kryddnejlikor och lagerblad. Låt koka ca 15 minuter. 3. Ta bort kryddnejlikor och lagerblad. Tillsätt ½ tsk salt. Garnera ev med timjan. 4. Quesadilla: Blanda ost, skinka och senap. Fördela blandningen på ena halvan av tortillabröden, vik över den andra halvan och tryck till. 5. Stek bröden i 1 msk olja i en stekpanna ca 2 minuter per sida. Skär i bitar vid servering. FÖR ALLA Linssoppa: Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller enbart olja. Kontrollera innehållet i buljongtärningen. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Kontrollera innehållet i buljongtärningen. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Quesadilla: Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i brödet och välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Fri från ägg, men kontrollera brödet. UGNSPANNKAKA MED ROTISAR Vardagsfavoriten nummer ett, i en uppdaterad variant med rotfrukter! FÖR 4 PERSONER 3 dl vetemjöl 6 dl mjölk (3 %) 4 ägg 5 dl grovrivna rotfrukter (t ex morot, palsternacka, rotselleri) smör salt STEKTA ÄPPLEN 2 röda äpplen 6 salladslökar rårörda lingon till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Blanda mjöl, ½ tsk salt och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt ägg och resten av mjölken, vispa till en slät smet. Rör ner de rivna rotfrukterna. 3. Häll smeten i en smord ugnssäker form, ca 25 x 35 cm. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. 4. Stekta äpplen: Dela och kärna ur äpplena. Skär i klyftor. Ansa och dela salladslökarna på mitten. Stek i 2 msk smör i 2–3 minuter. 5. Servera pannkakan med stekt äpple, salladslök och lingon. TIPS! BLANDA NUDLAR med pressgurkan FÖR ALLA Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av mjölk och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havreeller risbaserad ersättningsprodukt och välj mjölkproteinfritt matfett. Innehåller gluten och ägg. socker, ättika och sesamolja tills sockret löses upp. Blanda med gurka, chili, groddar, och koriander. 4. Blanda alla ingredienser till färsen och forma 8–12 små biff ar. 5. Stek i 2 msk olja 3–4 minuter per sida. 6. Servera biff arna med pressgurkan. Stekt ägg och jasminris är gott till. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: uteslut ev ägg vid serveringen. strimlat bacon fräsa med äpplena. Mata till pannkakan – låt ett paket B U F F É 1 • 2015 35