Buffé 1
Lycklig den som har en vacker gammal lada att duk
a till fest i! Men med tända ljus och ljusslingor fixar man sensommarmyset oavsett var – inne, under bar himmel eller i ett partytält. Alkoholfritt Byt ut whisky mot citronte. N jut av den sommar som är kvar. Vad går upp mot en varm kolsvart augustikväll? Bjud in till kalas – duka inne med öppna fönster så de ljumma sommarvindarna kan leta sig in. Eller chansa på att vädret håller för en kväll ute. Ett partytält är förstås en extra trygghet – kanske har du redan investerat i ett sådant denna lite skakiga sommar, eller kan du låna av någon vän eller granne? Oavsett var du dukar är det läge för ljus – när mörkret sänker sig i skymningen lyser ljusslingor och levande ljus upp vackert och skapar stämning. Häng gärna några filtar eller koftor på stolsryggarna som gästerna kan svepa runt sig framåt senkvällen. Visst är det gott med kräftor, men ytterligare några rätter uppskattas nog av de flesta. Här har vi valt att bjuda kräftor som en förrätt, tillsammans med nybakat kumminknäcke och hemvispat smör blandat med frästa kantareller. Därefter bjuds kycklingklubbor smaksatta med ingefärsdrycken ginger beer. Till det en rotfruktsgratäng smaksatt med honung och timjan. Gratängen går förstås fint att göra klar tidigare på dagen och bara värma vid servering. Den busenkla kycklingen läggs i marinad på morgonen för att sedan stekas och gå klart i ugnen medan gästerna njuter av kräftorna. Avrunda med en helt ljuvlig blåbärskaka med riktigt mycket hasselnötter i degen. Den som vill och hinner gör egen lingoneller enbärsglass att bjuda till. Äppeltoddy med ingefÄra Bjud på en värmande äppeldrink. För 6–8 personer 2 liter äppelcider eller must 2 citroner 1 msk malen ingefära 1 dl honung 3 dl whisky Gör så här: 1. Skär citronerna i klyftor. Koka upp cider och ingefära i en kastrull, ta från värmen och rör ner honung och whisky. Fördela i glas och garnera med citronklyftorna. Servera direkt. för alla Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Syltburk & kristall Bjud drinken i udda glas. Kompa skir kristall med gamla gelé- eller syltburkar. Det ser kul och levande ut – och blir troligtvis en snackis. B U F F É 8 • 2015 9