Buffé 1
Sött slut... BLÅBÄRSKAKA MED HASSELNÖTTER Bjud me
d glassarna och kanske en klick vispad grädde. GER MINST 20 BITAR 300 g rumsvarmt smör 3 dl hasselnötter 3 dl strösocker 4 ½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk kanel 500 g frysta eller färska blåbär 1 msk majsstärkelse GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Lägg bakplåtspapper i en ca 20 x 30 cm stor ugnssäker form, se till så att papperet täcker kanterna. 3. Skär smöret i tärningar. Mixa hasselnötterna grovt i en matberedare. Tillsätt socker, vetemjöl, bakpulver och kanel och mixa kort. Tillsätt smöret och mixa snabbt ihop till en smulig deg. 4. Tryck ut hälften av degen i botten av formen och jämna till ytan. 5. Rör ihop blåbär och majsstärkelse. Fördela bären över bottnen. Smula resten av degen över. 6. Grädda kakan i mitten av ugnen 40–50 minuter, tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Skär i rutor och servera med glassen. FÖR ALLA Innehåller gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och bjud ev med laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut ev grädde mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt. Fri från ägg om grädde serveras till. LINGONGLASS Gör glass på lingonskörden! FÖR 6–8 PERSONER 2 gelatinblad 2 dl mjölk (3 %) 2 dl vispgrädde 1 ½ dl strösocker 2 dl lingon 5 äggulor GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde, ½ dl av sockret och lingon. 2. Vispa resten av sockret och ägggulorna fl uffi gt med elvisp. Vispa ner gräddmjölken i äggblandningen, lite i taget. 3. Häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda under omrörning ca 2 minuter – viktigt att det inte kokar. 4. Ta från värmen och tillsätt gelatinbladen, blanda noga. Låt svalna. Kör smeten i en glassmaskin eller ställ smeten i en bunke i frysen. Rör var 30:e minut i 4 timmar och låt sedan stå ytterligare minst 4 timmar. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och grädde. Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Innehåller ägg. ENBÄRSGLASS Byt ut lingon mot enbär och få en spännande kryddig glass. GÖR SÅ HÄR: 1. Byt ut lingonen mot 15 enbär. Sila den avsvalnade glassmeten innan den körs i glassmaskinen. Följ i övrigt receptet för lingonglass. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och grädde. Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Innehåller ägg. Blåbärslycka På sina håll har det varit gott om blåbär i sommar. Har du bär i frysen sitter du på en riktig skatt! Smakmässigt, såklart, men också för att blåbäret rent hälsomässigt är ett riktigt superbär. Inte minst för det höga innehållet av antioxidanten antocyanin, som finns just i blålila frukters, bärs och grönsakers skal. Antocyaninet förstörs inte vid upphettning – med andra ord är det fritt fram att koka sylt. För den som fortfarande plockar både blåbär och andra bär är det smart att styckfrysa bären i långpanna några timmar och sedan lägga dem i påsar. Då är det enkelt att sedan ta några skedar till yoghurten eller gröten. Om kokt sylt visar sig bli för lös i konsistensen är ett enkelt knep att röra ner någon matsked chiafrön. Fröna sväller och ger en fastare syltkonsistens. B U F F É 8 • 2015 13 SMULPAJSTOPPEN, se ica.se/buff e