Buffé 1
Satsning på hela världens mat ICA samarbetar med
flera leverantörer specialiserade på varor inom kategorin Hela världens mat. Ambitionen är att kunna erbjuda våra I hyllan för mat från världens hörn på ICA Maxi Södertälje fi nns numera stark paprikapuré på burk som Silva Anter (längst till höger) har längtat eſt er. – Jag använder den till allt, den ger en fantastisk smak och fi n färg, förklarar hon. handlare ett brett och attraktivt sortiment, som de i sin tur har möjlighet att anpassa lokalt. En viktig del är också att erbjuda information och utbildningsmaterial om olika matkulturer och traditioner. Vi vill ge respektive ICA-butik bästa möjliga förutsättningar att bemöta frågor och ge förslag på produkter och måltider. Till vår hjälp har vi en grupp handlare och fl era butiksmedarbetare som är väldigt duktiga inom området. Internt hade vi nyligen ett matlagningsevent med fokus på den muslimska högtiden ramadan. Vi delade in oss i olika matlag och fi ck med guidning av vår leverantör laga traditionella rätter under ramadanfi randet, bland annat sheikh mahshi (färsfylld aubergine), bamia (okragryta) och linssoppan harira. Rätterna avnjöt vi med bröd och meze. Det blev en dag fylld av inspiration, kunskap och matglädje, som vi kan få direkt användning för i vårt fortsatta arbete. Jenny Saxholm, projektledare för Hela världens mat på ICA ju bara att vi bryr oss på riktigt, infl ikar personal chef Sandra Bengtsson, som ansvarar för rekrytering och introduktion av alla medarbetare. I Södertälje har nästan varannan invånare utländsk bakgrund. Majoriteten är syrianer, assyrier och fi nländare. Däremot är inte särskilt många muslimer. Här är man snarare »kristna på tio sätt«. Alla fi rar samma högtider med skillnaden att juldagen för vissa fi ras mer än julafton och att den syrianska påsken infaller ett par veckor efter den svenska. Påsken i butiken pågår därför extra länge men med samma godis, lamm och ägg. – Till påsk fyller vi lammstek eller ännu hellre lammbringa med ris. Och så tävlar vi i vem som kan måla de fi naste äggen – mycket glitter ska det vara, berättar Silva. MAT SOM ISBRYTARE När ICA Maxi Södertälje slog upp portarna för tio år sedan skulle svenskar som tidigare inte haft så mycket kontakt med invandrare helt plötsligt jobba sida vid sida med dem. – För att få ihop gänget hade vi personalfest med en massa meze. Många var först skeptiska till maten, men när de smakat sa de »det var ju gott, faktiskt«. Och så var isen bruten, berättar Jonas. Den lyckade integrationssatsningen och mångfalden har skapat en arbetsmiljö med god stämning, öppenhet och rak dialog när problem uppstår. När det gäller mångfalden i hyllorna är inte Jonas lika nöjd. – Vi behöver mer hjälp att utöka den etniska mångfalden i sortimentet så det bättre passar människorna som bor och handlar lokalt. Här ser Jonas en jättepotential exempelvis när det gäller frukt och grönt. – Ja, vi skulle säkert kunna växa med ett 50-tal artiklar. Olika sorters chilifrukt, mangold, persilja och mynta inte minst. Han menar att det krävs kunskap och personer med rätt bakgrund för att få fram ett bra sortiment med äkta smak av världen. – Det kan ju räcka att något har vuxit på fel sluttning så är det inte gångbart. LÖNSAM INTEGRATION På senare tid har Jonas samhällsengagemang vuxit utanför butiks- och närområdet. Han deltar i debatter, driver opinion i Almedalen och håller föredrag i att vända utanförskap till innanförskap. – Det är både mänskligt och ekonomiskt lönsamt att inkludera människor från att leva i utanförskap. Det har vi även ett socioekonomiskt bokslut på! Bokslutet som Jonas Berg och ICA-handlarnas Förbund låtit en nationalekonom och beteendevetare räkna på besvarar frågan vilken samhällelig eff ekt det har att låta tio fl yktingkvinnor från Irak bidra genom att arbeta i stället för att gå på bidrag. Många miljoner, visade det sig. En av de irakiska kvinnor som jobbar kvar i Jonas butik är Magdolin Majeed. Hon har hjälpt till med bakat till kaff et. En rad små bullar med dadlar, kanel, valnötter och pistasch. Vi fyller även magarna med baklava och ett annat sött och frasigt bakverk gjort på en deg skuren i nålstunna trådar. Knafe heter bakverket på arabiska, och degen kadaifi . HÅRIG DEG – Fast vi kallar den bara för hårig deg. Vet du Jonas, den saknar vi i butiken! Jag får alltid gå till Ronna livs för att köpa den, utbrister Fida. Vi bär in maten som blivit över till lunchrummet. Det dröjer inte länge förrän de som sitter där börjar ställa frågor om den. Samtalet är snart i full gång och stämningen på topp. Jonas skiner upp som en sol. – Vet du, nu fi ck jag en idé! Tänk om vi skulle ge rabatt på mat till dem som handlar hos oss och sedan bjuder en eller fl era från ett annat land på middag. Vilka dörrar som skulle öppnas! För som Jonas hela tiden poängterar – ju fl er mötesarenor, desto enklare blir det att förstå och få respekt för varandra. – Våga blanda! Både när det gäller vilka människor du umgås med och vilken mat du väljer att äta. Jag lovar – alla mår bra av lite chamburek, haha. B U F F É 8 • 2015 29