Buffé 1
PÄRON- & ÄDELOSTFLARN Ulla Karlsson, Västerås, bj
uder på frasiga flarn till drinken. Rulla ut 1 rulle kyld smördeg (250 g). Stansa ut runda cirklar, ca 5 cm i diameter, med ett glas eller pepparkaksmått. Lägg på bakpappersklädd plåt. Nagga och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225°C ca 6 minuter. Fördela 1 skalat och tunt skivat päron över rundlarna. Fördela 80 g ädelost i tunna skivor över. Ställ in mitt i ugnen ca 5 minuter. Strö över hackade valnötter. Ny curry, nya tag! Från och med nu är det jag som ansvarar för curryn. Hoppas på många fina tips från er, kära läsare. Foto Bianca Brandon Cox → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se Publicerade bidrag får boken »Sju sorters kakor« av Mia Öhrn. Vinbärsgodis Torka svarta vinbär! Mumsiga att strö över gröt eller i granola. Eller som godis, hälsar Anna Hedlund i Malmö. Ansa och skölj färska vinbär. Torka så här: Sprid ut på bakpappersklädd plåt och ställ in i ugnen på 100°C ca 4 timmar, håll koll. Körsbärskaka med kokos Vispa 200 g rumsvarmt smör och 3 dl strösocker luſt igt med elvisp. Tillsätt 3 ägg, ett i taget. Rör ner 1 dl vatten. Blanda ihop 3 dl vetemjöl, 2 dl riven kokos, 1 ½ tsk bakpulver och ½ tsk vaniljpulver. Vänd ner i äggvispet. Rör ner 250 g frysta eller färska urkärnade körsbär. Smörj en form (1 ½ liter), »bröa« med riven kokos. Häll smeten i formen, grädda 1 timme i mitten av ugnen på 175°C, känn med sticka så kakan är torr. Låt svalna. Ringla ev över glasyr (2 dl florsocker utrört i ca 2 msk vatten). Noodles in a jar Impa på jobbet med smartaste – och snyggaste – »lunchlådan«. Fyll en glasburk med glasnudlar och svamp, t ex shiitake, samt skurna grönsaker – välj t ex morot, broccoli, sojabönor, sockerärter och böngroddar. Tillsätt en eller flera smaksättningar, som misopaste, japansk soja, sriracha, ingefära och/eller konc fond. Förvara burken svalt. Häll över kokande vatten så det täcker vid servering. Sätt på locket och låt stå 5–10 minuter. Chiasylt med blåbär och ingefära Blanda 3 dl frysta eller färska blåbär med 2 msk chiafrön, 2 tsk agavesirap och 1 msk fi nriven ingefära. Mosa ev bären lätt med en gaff el. Ställ i kylen minst 1 timme. Sylten håller ca 1 vecka. Inte så söt och perfekt till pankisar, tipsar Filip Hansson i Örebro. Söt couscous med björnbär Mjölk och vanilj förvandlar couscous till dessert eller lyxigt mellis. Kul tips från Nadine Peer-Fink i Österrike. Marinera 250 g färska eller frysta björnbär i fi nrivet skal och juice från ½ citron, 2 msk rårörsocker och 2 msk hackad citronmeliss. Koka upp 3 dl mjölk (3 %) med 3 msk råsocker och 1 krm vaniljpulver. Häll över 1 ½ dl couscous och rör om. Låt svalna helt. Rör ihop 2 dl vispad grädde, 2 dl matyoghurt (10 %) och 1 msk florsocker. Varva bär, couscous och yoghurtgrädde i glas, garnera med citronmeliss. B U F F É 8 • 2015 21 FRYS PESTON! Ta vara på trädgårdens örter. Gör en extra laddning pesto och frys in i iskubsformar. Tina en tärning och pigga upp pastamiddagen, hälsar Elsa Bergman i Umeå. supersnacks! KANTARELLPIZZA MED GETOST Fräs 400 g kantareller i 2 msk smör ca 5 minuter, krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. Rulla ut 1 rulle färdig pizzadeg (ca 230 g) på ett bakplåtspapper. Bred ut 2 dl crème fraiche. Strö över kantarellerna och fördela 300 g smulad getost av chèvretyp. Grädda i 225°C ca 15 minuter, tills den är gyllene. Ringla gärna över pesto och strö över örter. Perfekt till kräſt skivan, hälsar Buff és formgivare Frida Beijer.