Buffé 1
FRUKT- OCH NÖTBRÖD Ett saftigt bröd. Låt det hels
t vila inlindat i bakduk till dagen efter. GER 1 BRÖD 1 msk psylliumfröskal 1 dl linfrön 1 dl sesamfrön 2 ½ dl kokande vatten 4 dl egenblandad mjölmix 2 tsk bikarbonat 2 tsk salt 1 ½ dl filmjölk 25 g jäst 1 dl mörk sirap 2 dl rostade hasselnötter 1 dl strimlade aprikoser mjölmix att strö över GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda psylliumfröskal, linfrön och sesamfrön i en bunke. Häll över kokande vatten och blanda väl. Låt svälla i 10 minuter. 2. Blanda mjölmix, bikarbonat och salt väl i en bunke. 3. Tillsätt fi lmjölken i fröblandningen och smula ner jästen. Vispa med elvisp tills jästen löses upp. Vispa ner mjölblandningen, sirap och sist hasselnötter och aprikoser. 4. Häll smeten i en smord brödform, 1½ liter. Strö över 1 msk mjölmix. 5. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. 6. Sätt ugnen på 200°C. 7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt stå en halvtimme innan brödet stjälps upp. Linda in brödet i bakduk och förvara framme över natten. LJUSA MUFFINSFRALLOR Klicka den lösa degen i muffi nsplåt så blir frallorna luftiga och fi na. Förvara i frysen. GER CA 10 FRALLOR 3 ½ dl egenblandad mjölmix 1 tsk salt 2 msk psylliumfröskal 1 ½ msk po-fiber 12 g jäst 1 msk rapsolja 1 msk honung 3 ½ dl vatten (ca 37°C) 1 äggvita olja/smör till formen vallmo- eller sesamfrön att strö över GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda mjölmixen, salt, psylliumfröskal och po-fi ber väl i en bunke. Smula ner jästen. Tillsätt olja, honung, vatten och äggvita. 2. Vispa till en slät smet, gärna med elvisp. Smeten ska vara lös. 3. Låt vila övertäckt ca 30 minuter. 4. Sätt ugnen på 225°C. Klicka smeten i en smord muffi nsplåt. Strö över fröna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. 5. Ställ försiktigt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Rör ihop, grädda & njut FÖR ALLA Frukt- och nötbröd. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri fi lmjölk. Använd laktosfritt matfett eller olja till formen. Gör mjölkproteinfri: byt ut fi lmjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett eller olja till formen. Ljusa muffi nsfrallor. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. B U F F É 8 • 2015 17 BAKA fl er glutenfria recept på ica.se/buff e