Buffé 1
Variera! Smaksätt frötäcket med vitlök, citron oc
h persilja, soltorkad tomat och basilika eller tacokrydda! Sätt smak på veckan fröfrasig torsk med tartarsås Fisk i ugn är smart mat. Här med ett fröigt täcke och zucchini och tomat som tillagas på samma gång. För 4 personer 600 g torskfilé (MsC-märkt) 1 zucchini (ca 400 g) 250 g körsbärstomater olja salt, svartpeppar FröToppInG 1 skiva vitt formbröd 1 dl riven lagrad ost ½ dl frön, t ex solroseller sesamfrön ½ msk olivolja 3 msk hackad persilja TArTArsÅs 2 dl matyoghurt (10 %) 3 msk kapris 3 msk bostongurka 2 msk majonnäs Gör sÅ här: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Hyvla zucchinin på längden med en mandolin eller osthyvel. 3. Lägg fisken i en smord ugnssäker form och krydda med 1 tsk salt runt om. 4. Mixa alla ingredienser till frötoppingen och fördela över fisken. 5. Lägg zucchiniskivor och tomater runt om. Ringa över 1 msk olja. Krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 6. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 7. Rör ihop tartarsåsen. 8. Servera fisken med tartarsåsen och gärna kokt potatis eller bulgur. för alla Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd och byt ut bulgur mot potatis, ris eller quinoa. Gör laktosfri: använd laktosfritt bröd och välj laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt bröd, mjölkfritt ostalternativ och byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Gör äggfri: uteslut majonnäsen. 34 B U F F É 8 • 2015 kyckling i dillsås Kokt kalv i dillsås är gott men tar tid att laga. Med kycklinglårfilé blir grytan vardagssnabb. För 4 personer 600 g kycklinglårfilé 400 g morötter 3 msk vetemjöl 5 dl vatten ½ dl vispgrädde 1 hönsbuljongtärning 1–2 msk ättiksprit (12 %) 1 dl hackad dill 150 g salladsärter smör salt Gör sÅ här: 1. Dela varje lårfilé i 3 bitar. Skala och skär morötterna i skivor på snedden. 2. Smält 2 msk smör i en kastrull. Vispa ner mjölet. 3. Tillsätt vattnet, lite i taget, under vispning. Tillsätt grädde och buljongtärning. 4. Låt koka upp under fortsatt vispning. 5. Lägg i kyckling och morötter. Låt koka ca 10 minuter. Tillsätt ättika och ½ tsk salt. Vänd ner dillen. 6. Servera med kokt potatis och strimlade salladsärter. för alla Fri från ägg. Gör glutenfri: uteslut vetemjölet och red i stället såsen med majsstärkelse, Maizena, utrörd i vatten. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, kontrollera buljongtärningen och använd laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Kontrollera buljongtärningen och använd mjölkproteinfritt matfett. pannbiffar med asiatisk pressgurka Pannbiff och pressgurka i asiatisk förpackning. För 4 personer 500 g bland- eller fläskfärs 1 gul lök (riven) 3 vitlöksklyftor (finrivna) 2 msk fisksås (asiatisk) 1 msk finrivet limeskal 1 msk japansk soja olja pressGurkA 1 gurka ½ röd chili 100 g färska böngroddar (ca 2 dl) 1 dl vatten 2 msk fisksås (asiatisk) 2 msk strösocker 2 msk ättiksprit (12 %) 1 tsk sesamolja ½ dl hackad koriander Gör sÅ här: 1. Hyvla gurkan tunt på längden med mandolin eller osthyvel. Skär chilin i tunna skivor. 2. Skölj groddarna i kallt vatten och låt rinna av. 3. Blanda vatten, fisksås,