Buffé 1
Mjöl – vi guidar dig till glutenfritt smakrikt Bo
vetemjöl Smakrikt mjöl med liten beska. Klassiskt använd i blinier och galetter. Passar till bröd och i kakor med choklad. Potatismjöl Ren potatisstärkelse. Neutral smak. Ger lyft i bakverk och spröda småkakor och fin yta åt mjuka kakor. Verkar som förtjockningsmedel, ska bara koka upp, annars blir det segt. Durramjöl Bra bakegenskaper i jästa degar, ger fin fullkornssmak. Passar också i kakor och ljusa bakverk, inte minst tillsammans med choklad. Majsmjöl Fint malda majskorn. Bra till bröd, pannkakor, tortillas. Ger fin färg. Polenta är en mer grovmalen variant. mexigt! mjölpåsen Nytt & gammalt i 11 sorter Ge pannkakorna galettefeeling med hälften bovetemjöl. Testa teff i chokladkakan och durra i frallorna. På bara några år har vi fått en hel massa nya mjöler. Men vad ska man ha dem till egentligen? Buffé djupdyker i mjölpåsen. Text och recept Lina Wallentinson Foto Lennart Weibull 14 B U F F É 8 • 2015 proteinboost Att mjölsortimentet växer just nu, samtidigt med den stora trenden att äta glutenfritt, är förstås ingen slump. Visst underlättar utbudet för den som inte tål gluten – men också för alla andra som bara vill bredda sin mjölrepertoar eller är nyfikna på nya smaker. Och så klart måste man inte svänga om helt i sitt tänk. Att byta ut hälften av vetemjölet mot bovete i pannkakssmeten ger en fylligare smak, och några skedar kikärtsmjöl i frallorna boostar proteinvärdet. Även om utbudet känns nytt för oss är de flesta mjölerna gamla trotjänare i olika delar av världen, lika vanliga som råg och vete i Norden. Det näringsrika sädesslaget teff odlas sedan århundraden tillbaka i Afrika, främst i Etiopien. Av mjölet Kikärtsmjöl Ger bra lyft i bakverk. Karaktäristisk smak, god i morotskaka och mjuk pepparkaka. Högt proteinoch fiberinnehåll. Bra i pajdeg och veggobiffar. Kokosmjöl Innehåller över 40 procent kostfiber, skiljer sig mycket från övriga mjöler. Använd i mindre mängd som smaksättare i bakverk och för att boosta till exempel smoothie och gröt. bakas de syrliga, luftiga pannkakorna injeras, som är basmat i Etiopien. Sädesslaget durra kommer också ursprungligen från Afrika men odlas i dag över hela världen och är globalt sett den femte mest odlade grödan efter vete, ris, majs och potatis. Förutom till mat och djurfoder används durra vid tillverkning av sprit och öl. Durramjöl är mineral- och fiberrikt och har en milt nötig smak som gör sig bra i både kakor och bröd. Bovetemjöl hAr trots namnet inget med vetemjöl att göra utan kommer från en ört. Bovetet är vanligt i många kök, tänk bara på franska galetter (pannkakor), ryska blinier och japanska sobanudlar. Mjölet har en god fullkornssmak men också en tyd