Buffé 1
MÖTET Jonas tror på mångfald! »VÅGA BLANDA« Han b
rinner för att minska stadens sociala och kulturella klyftor genom att få folk i arbete. Receptet är enkelt – blanda tillit och förtroende med krav, och umgås gärna över en bit mat mellan arbetspassen. Text Camilla Thörnqvist Foto Peter Knutson SEDAN STARTEN för tio år sedan har handlaren Jonas Berg tagit emot hundratals lärlingar och praktikanter i sin ICA-butik i Södertälje. Det rör sig om sådana som länge levt i utanförskap eller nyanlända som har det tuff t att komma in på arbetsmarknaden. Flera av dem har fått fast anställning. – Integration är enkelt, bara du har viljan, modet och ambitionen att lyckas, säger Jonas. Han menar att vi är mer lika än olika, med samma behov av att bli sedda och bekräftade. Jonas grundsyn är att alla förtjänar en chans att göra rätt för sig och visa vad man går för. Därför är han övertygad om att integration sker bäst genom praktiskt arbete. – Genom arbete utvecklas du. Du lär dig språket samt sociala och kulturella koder. Här får alla diska efter sig, vilket kan vara en utmaning för killar från Mellanöstern. intervju. Maten har lagats av kassachef Silva Anter och Fida Oguz, ansvarig på hälsa- och skönhetsavdelningen. – Ät din chamburek nu då, säger Silva till Jonas, strängt men med glimten i ögat. Vi hugger in på de platta köttfärspirogerna, tabbouleh, kubbeh, börek, friterad blomkål med vitlöksyoghurt, baba ganoush och två varianter av paprika- och valnötsröran muhammara. – Den mörkröda är gjord på stark paprikapuré, som i Syrien och Libanon. Den ljusröda är med ajvar relish, som i Turkiet, berättar Fida. TROGNA MEDARBETARE Silva och Fida har följt med Jonas från ICA-butiken han tidigare hade i Hallunda. Handlaryrket fi ck han upp ögonen för i början av 90-talet. På den tiden ägde han två BP-mackar och lärde känna mannen »Våga blanda! Det gäller både människorna du umgås med och maten du äter.« En miljöterapi som ingen SFI-kurs i världen kan konkurrera med! Att umgås över en bit mat är ett annat knep som Jonas gärna tar till. Vi möts för lite, menar han, vilket inte sällan leder till fördomar, rädsla och otrygghet. Så det är ingen slump att vi ses för en lunch28 B U F F É 8 • 2015 som då drev ICA i Hagsätra. – Han tankade hos mig och sa att jag skulle passa för rollen, berättar Jonas. Så i samma veva som norska staten köpte upp BP gick Jonas med bestämda kliv till ICAs huvudkontor och sa att han ville bli handlare. Knappast den vanliga vägen att gå, men det har heller aldrig varit Jonas melodi. Han berättade för cheferna att han gillar att arbeta i utsatta miljöer och göra skillnad, något han fi ck erfarenhet av redan under uppväxten på Drevvikens ungdomshem, där Tre ord som Jonas beskriver sig själv med: positiv, energisk och nyfi ken. Jonas Berg Ålder: 51 år. Familj: Giſt med Carina, barnen Alfred och Agnes, 12 respektive 17 år. Bor: Hammarby sjöstad, Stockholm. Yrke: Handlare på ICA Maxi Södertälje i Geneta. Lagar helst: Boeuf bourguignon, så enkelt och fruktansvärt gott. Jag gör oſt a en stor laddning som jag pinar familjen med i flera dagar. Fritidsintressen: Resor, skärgårdsliv, promenader, badminton, tennis och skidåkning. hans pappa var rektor. Bråkstakarna blev hans kompisar, och precis som de fi ck han tidigt lära sig att arbete leder till förtroende och tillit och ger individen en ökad självkänsla. Samma pedagogik tillämpar han själv i dag. – Vi tror på alla som kommer hit, att de duger som de är. Samtidigt handlar det om att ställa krav på motprestation, förklarar Jonas. – Att ha förväntningar på någon visar