Buffé 1
Make hummus – not war För tre år sedan skrev Yota
m Ottolenghi den uppmärksammade självbiografiska kokboken »Jerusalem« tillsammans med sin gode vän Sami Tamimi. Båda är uppvuxna i Jerusalem, och i boken blandas Yotams judiska influenser med Samis arabiska. Och kanske är den en påminnelse om hur mycket mat faktiskt kan förena. Hummus är till exempel något som äts dagligen i hela Mellanöstern – oavsett religion. Sköna smakkrockar FRÄSCHT KRISPIGT GRÖNT Zucchini-baba ganoush ZUCCHINI MED TOMAT OCH FETAOST Tänk att några skedar fänkålsfrön kan ge så mycket smak till tomatsåsen! FÖR 4 PERSONER 800 g zucchini 5 vitlöksklyftor 2 tsk fänkålsfrön 1 burk hela tomater (ca 400 g) ½ tsk strösocker 50 g fetaost olivolja salt, svartpeppar färsk basilika till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär zucchinin i cm-tjocka skivor. Lägg skivorna i en bunke och tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, ¾ dl olja, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar. Blanda och låt stå 30 minuter. 2. Skiva resten av vitlöksklyftorna tunt. Fräs vitlök och fänkålsfrön i 2 tsk olja ca 2 minuter på medelvärme. 3. Tillsätt tomater, socker, 1 krm salt och 1 krm peppar. Låt koka 5–10 minuter, tills det tjocknar. Mixa slätt med stavmixer. 4. Stek zucchinin i olja i en stor stekpanna i omgångar på medelvärme tills den är gyllenbrun, ca 4 minuter per sida. Lägg på ett fat och häll över tomatsåsen. 5. Strö över smulad fetaost och basilika strax före servering. Ringla gärna över olivolja. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost mot tofu. GRÖNA BÖNOR MED VETE & VALNÖTTER Haricots verts är brytbönor som skördats tidigt. FÖR 4 PERSONER 1 dl matvete 700 g haricots verts eller brytbönor 1 dl hackade valnötter ½ tsk chiliflakes salt färsk körvel till garnering TAHINISÅS ¾ dl tahini 3 msk olivolja 2 msk färskpressad citronjuice 1½ tsk torkad mynta 1 vitlöksklyfta (pressad) 1 tsk lönnsirap GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda alla ingredienser till såsen och krydda med ½ tsk salt. 2. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj under kallt vatten. Låt rinna av. 3. Koka bönorna i lättsaltat vatten 2 minuter. Häll av och lägg i en bunke med isvatten. Häll av och torka torra med handduk. 4. Blanda vete, bönor och sås i en skål. Strö över valnötter, chilifl akes och körvel vid servering. FÖR ALLA Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller glutenfri couscous. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 8 • 2015 25