Buffé 1
TIPS! Variera gratängen med färdig köttfärssås, g
rillade grönsaker eller kyckling i stället för lax. Sasa dagen fore! Gör såsen en dag i förväg. Sedan är det bara att varva och skjutsa in i ugnen. . .. med rökt lax & spenat. Laga i kväll! Tortellinigratäng FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfri gnocchi. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i gnocchin och välj matfett utan laktos. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i gnocchin. Välj mjölkproteinfritt matfett. Gör äggfri: kontrollera innehållet i gnocchin. STEKT GNOCCHI MED BACON & KRYDDPEPPAR Potatispastan gnocchi blir en genväg till kroppkakans smaker. Kryddpeppar och lingon ger den rätta touchen. FÖR 4 PERSONER 500 g färsk gnocchi 1 gul lök 280 g tärnat bacon ½ tsk malen eller finstött kryddpeppar smör, rapsolja salt persilja till garnering kokta små gröna ärter och rårörda lingon till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och skär löken i tunna skivor. Stek lök,bacon och kryddpeppar i 1 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter. Lyft upp och ställ åt sidan. 2. Stek gnocchin i 2 msk smör och 1 msk olja i samma panna under omrörning ca 5 minuter, tills gnocchin är gyllenbrun och krispig. Krydda med 1 krm salt. 3. Lägg tillbaka baconfräset och stek ytterligare någon minut. Garnera med persilja. Servera med ärter och rårörda lingon. PASTAGRATÄNG MED RÖKT LAX & SPENAT Lite som lasagne, fast med färsk tortellini går gratängen fort att få på bordet. FÖR 4 PERSONER 500 g färsk fylld pasta, t ex ostfylld tortellini 3 msk vetemjöl 8 dl mjölk (3 %) 1 krm riven muskotnöt 200 g kallrökt lax 200 g fryst bladspenat (tinad) 250 g körsbärstomater 2 dl riven ost smör salt, svartpeppar färsk basilika till garnering FÖR ALLA Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Blötlägg pastan i kallt vatten. 3. Smält 2 msk smör i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning. Koka på svag värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner i botten. Tillsätt ½ tsk salt, ½ krm peppar och muskot. 4. Skär laxen i strimlor. Häll av pastan. 5. Blanda lax, pasta, spenat och tomater med såsen i en smord ugnssäker form. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Garnera med färsk basilika. B U F F É 8 • 2015 33