Buffé 1
SWEET CHILI CLUB SANDWICH Sweet chili ger sötma o
ch gott chilisting i både marinaden och majonnäsen. Varva mackorna precis när de ska serveras. FÖR 4 PERSONER 4 kycklingfiléer (600 g) ¾ dl sweet chili 1 msk färskpressad citronjuice 1 paket bacon (140 g) 2 tomater 1 rödlök ¼ gurka 6 skivor vitt bröd 1 kruka krispsallad rapsolja salt, svartpeppar SWEET CHILI-MAJONNÄS 2 äggulor ½ msk vitvinsvinäger ¾ dl sweet chili 2 dl rapsolja 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad röd chilifrukt (t ex spansk peppar) GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop sweet chili, citronjuice och 2 msk rapsolja. Häll i plastpåse, lägg i kycklingen och knyt ihop.Låt stå i kylen minst 2 timmar. 2. Sweet chili-majonnäs: Vispa ihop äggulor, vinäger, sweet chili, 1 krm salt och 1 krm peppar. Tillsätt oljan i en fin stråle under fortsatt vispning. Blanda ner persilja och chilifrukt. 3. Sätt ugnen på 175°C. Krydda kycklingfiléerna med 2 krm salt och 1 krm peppar. Stek i 1 msk olja ca 3 minuter per sida, tills de får fin färg. Sätt in filéerna i ugnen 15–20 minuter, tills de är genomstekta. 4. Stek under tiden baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. 5. Skär tomat, rödlök och gurka i tunna skivor. 6. Öka ugnstemperaturen till 225°C. Kantskär brödet. Dela varje skiva diagonalt till två trekantsbitar. Rosta bröden i ugnen ca 3 minuter på varje sida. 7. Skär kycklingen i skivor på längden. Bred majonnäs på 8 av brödbitarna. 8. Lägg på ett lager sallad, lök, tomat, gurka, bacon och kyckling på 4 av bröden. 9. Lägg på ytterligare en bredd brödbit och lägg på ett lager till av sallad, lök, tomat, gurka, bacon och kyckling. 10. Avsluta med en brödbit och stick ett »grillspett« genom hela mackan. Servera resten av majonnäsen till. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i brödet. Gör äggfri: kontrollera innehållet i brödet. Välj äggfri majonnäs och smaksätt den med sweet chili, persilja och chili. VIKTORS MATSTART Sprängda ägg och brinnande bröd – Vi hade ofta kall mat till middag, som fil och flingor eller pastasallad. Jag gillade inte det. När jag var åtta år sa mamma att om jag ville ha varm mat så fick jag laga den själv, berättar Viktor. Trots de första försöken, där Viktor snabbt lärde sig att kokta ägg med skal sprängs i mikron och att korvbröd börjar brinna efter fem minuter på full effekt, gav han inte upp. Experimenten fortsatte, nu allt oftare vid spis och ugn. Så småningom insåg han att det var kul att laga mat. B U F F É 8 • 201 4 19