Buffé 1
NYTT & HETT! Augusti LÅT BARNEN FIXA MIDDAGEN Kur
ser för matglada barn rätt eller fel. Alla har olika smaklökar. Förutom själva matlagningen lär sig barnen samarbeta och hjälpa varandra. I Stockholm ger kocken Sanjoo Malhotra en lite annorlunda enLovisa Dahlberg, känd från Sveriges yngsta mästerkock, leder matkurser. Vegetariskt i Tingsryd, klimatsmart i Norrtälje och bakpyssel i Stockholm. Medborgarskolan har flera kurser för matlagningssugna barn i höst. Shelley Ann Adams Thörnqvist håller i Lilla kockskolan i Karlstad. Vid första kurstillfället bestämmer hon tillsammans med barnen vad de ska laga under terminen. Önskemålen kan variera stort, allt från sushi och surdegsbröd till egen pasta och fisk i folie. – Det är roligt att se hur barnen sätter sin egen touch på rätterna. De kommer med många idéer när de lagar. Jag vill verkligen få dem att förstå att det inte finns några dagskurs för barn. Temat är indiska vegetariska rätter med djungelbokstema. På flera av landets 4H-gårdar arrangeras femdagarskurser i samband med skollov. Matlagning varvas med utelek och bondgårdsbesök. Lite mer gourmetstuk kan man vänta sig när det lagas trerättersmeny på restaurang Gastro i Helsingborg. Här är det Lovisa Dahlberg, semifinalist i Sveriges yngsta mästerkock, som agerar kursledare. Efter några intensiva timmar i köket får släkt och vänner avnjuta resultatet i matsalen. På ica.se/buffe finns länkar till matkurser för barn. OPINION: BUFFÉ FRÅGAR SVENSKA FOLKET Läsarnas val: Fryst ugnslagad lax! Det är nyttigt att äta fisk, i alla fall de flesta sorter. Men det är inte alla som vi bör äta på grund av svagt bestånd, dåliga fiskemetoder och annat. Alltså är det inte helt lätt att göra rätt. Hur är intresset för fisk? Vi frågade vår läsarpanel! Hälften av läsarna äter fi sk en gång i veckan; majoriteten föredrar helst färsk fi sk men köper oftast fryst. Smaken är det viktigaste argumentet för att välja fi sk, men nästan lika viktigt är att det är nyttigt att äta fi sk! De dominerande tillagningsmetoderna är ugnsbakning/ gratinering och stekning. Lax och torsk är inte helt oväntat de absolut vanligaste fi sksorter man lagar. Knappt hälften tar hänsyn till olika märkningar. HÄLSOBLOGGARE Sarahs nya rötter Veggomums Bloggen My new roots är en guldgruva för den som är nyfiken på ett krispigare hälsotänk. Recept på svarta quinoamuffins, falafel på sötpotatis och raw brownies lockar till att vidga sin gröna vy. Bakom bloggen står kanadensaren Sarah Britton, som startade My new roots redan 2007. I dag bor Sarah med man och bebis i Köpenhamn. Hon jobbar för flera internationella matmagasin, och till hösten lanseras hennes första kokbok, på den amerikanska marknaden. Vilken matfilosofi har du ? – Många vill veta »vad jag är« – vegetarian, vegan, rawfoodare… Vet du vad? Jag är en person som äter! Jag hatar etiketter. De tvingar oss att definiera oss enligt snäva ramar och sedan slå på oss själva när vi råkar äta något som är utanför ramen. Men vad äter du då ? – Jag äter nästan bara ekologiskt. Min mat består huvudsakligen av grönsaker, frukt, fullkorn, bönor, linser, nötter och frön. Det blir ett ägg då och då om jag känner för det. Och jag kan njuta av get- eller fårmjölk i små mängder. Du kan till och med få se mig knapra på en färskfångad fisk en eller två gånger om året vid vårt sommarhus. Hur blev du en »hälsofoodie« ? – Under ett år bodde jag i en experimentstad i öknen i Arizona. Jag arbetade på en ekofarm som odlade till samhället. För första gången upplevde jag hur det var att leva i samklang med jorden; det kändes som att jag vaknade upp. Jag åt allt vi odlade och slutade med processade livsmedel. Du beskriver dig som en »whole food lover«. Vad menar du ? – Jag försöker undvika mat som har blivit radikalt omvandlad från sin ursprungliga form. Rena råvaror är perfekta små näringsförpackningar, inte bara summan av sitt vitamin- och mineralinnehåll. 69 % köper helst färsk fisk 61 % köper oftast fryst fisk 48 % Varför väljer du fisk? 46 % den goda smaken 44 % det är nyttigt Vad väljer du helst? 69 % färsk fisk 28 % fryst fisk Vad köper du oftast? 35 % färsk fisk 61 % fryst fisk Hur lagar du oftast fisk? 48 % ugnslagar/ gratinerar 43 % steker ILLUSTRATION: IRINA RÖNNSKOG B U F F É 8 • 201 4 5 Tips om man vill börja äta hälsosammare ? – Börja smått; det är orealistiskt att ändra allt på en dag. Byt ut processat mot mer rena råvaror. Välj till exempel quinoa i stället för vitt ris. Om man ändå tycker att det låter jobbigt ? – Som jag brukar säga – tre saker som kan ändra din hälsa dramatiskt utan att du behöver besöka en hälsokostbutik: Tugga maten, drick mer vatten och tänk positivt! Om du bara fick ta med dig sex matvaror till en öde ö ? – Tahini, avokado, sötpotatis, bipollen, quinoa och röda linser eller mungbönor. Hi Sarah! 46 % gott väljer fisk för att det är Baka Sarahs Black bean chocolate chili cookies. Recept på sid 39. FOTO: SARAH BRITTON FOTO: ERIK SELLGREN