Buffé 1
Föll för fallfrukten Helles ilska kokade över … D
en jävla MARMELADFABRIKEN! Helle Robertson är modedesigner. Dessutom kokar hon marmelad på frukt från villaträdgårdar i Malmö. Ilska över slöseri med naturens tillgångar driver henne – man kan säga att det osar om hela firman. Text Anna Kågström Foto Tine Guth Linse Varför cyklar du runt i Malmö och plockar frukt i folks trädgårdar? – För att jag inte klarar av resursslöseri. Här står folk och räfsar i sina trädgårdar och slänger tonvis med fallfrukt. Det är inte bara ekonomisk idioti, det är irrationellt, korkat och faktiskt omoraliskt. Genom att folk får hjälp att plocka frukten blir den tagen tillvara. Dessutom minskar risken att folk hugger ner träden. Fruktträd utgör en stor del av stadens lungor. – Jag började i min brors trädgård och fi ck ihop 35 kilo. Hans familj är en sådan där som tar in päron i en skål två gånger per år och sedan köper sin frukt på ICA. Efter det hörde fl era grannar av sig, och folk de kände… Sedan växte verksamheten, rent organiskt. Din fi rma heter Den Jävla Marmeladfabriken, och du saluför den på sociala medier med rejält många svordomar, typ: »Vill ni veta vad det är för marmelad? Läs på de jävla etiketterna!« – Namnet kom en kväll förra säsongen, när jag stod i mitt kök sent på kvällen och rörde frenetiskt i grytorna och insåg: »Helvete! Jag har satt igång en jävla marmeladfabrik!« Roligt nog har det visat sig att många uppskattar både mina smaker och min humor. All marmelad sålde slut ifj ol. Du säger att du inte kan laga mat. Hur kan du då skapa marmelad? – Jag har varit bortskämd i mina relationer och aldrig behövt laga mat. Tydligen har jag en rätt bra smakkänsla ändå – och marmelad är inte svårt. Jag sköljer och skär bort det som är dåligt på frukten. Sedan kokar jag den, med skalen på, stampar sönder frukten med potatisstöten, sockrar och smaksätter tills jag tycker att det funkar. Det är lite punk. Under de senaste åren har det kommit fl era sajter och facebook-grupper, både för folk som vill plocka frukt och för villaägare som vill ha sina träd plockade. – Det är den nya gröna vågen i Sverige. Grejen är att de fl esta villaägare har dåligt samvete över all ruttnande frukt. De blir bara tacksamma om man knackar på med en påse i handen! Palla på! Numera finns flera nätverk för folk som vill plocka eller skänka frukt, exempelvis Fruktförmedlingen (aktavara.org/fruktformedlingen) och pallafrukt.se. Fruktkartan.se guidar till fruktträd på offentlig plats. När du har kokat färdigt designar du kläder. – Det är inte så spretigt som det verkar. Jag jobbar med hållbart tänkande även när det gäller min kollektion och sysslar även med redesign. Jag bara är en sådan som inte kan titta åt andra hållet när saker måste göras. Det är en lite masochistisk hållning. Och det är inte så, när du står där i trädgårdarna, att du börjat se andra växter som går till spillo? – Sch!!! 26 B U F F É 8 • 201 4 HELLES SKITGODA ÄPPELMARMELAD Skala inte äpplena! Skalen ger smak åt marmeladen. Och lite bitar i den är bara gott… Mängden socker beror på hur syrliga/söta äpplena är i sig. Helle tar alltid mindre mängd socker än vad som står i klassiska marmeladrecept. GER CA 6 DL 1 kg äpplen 3 dl strösocker 1 dl korinter eller russin ½ dl sherry ev melatin atamon (till burkarna) Kompottliknande äppelmarmelad. GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj äpplena. Klyfta och kärna ur. 2. Lägg äpplena i en stor kastrull och koka till mos ca 30 minuter (tiden beror på hur fast äppelsorten är). Mosa äpplena med potatisstöt mot slutet. 3. Tillsätt socker och korinter/russin. 4. Koka ytterligare ca 15 minuter, tills konsistensen känns bra. 5. Tillsätt sherryn. 6. Förtjocka ev marmeladen med melatin enligt anvisningen på förpackningen. 7. Fördela marmeladen i väl rengjorda burkar (skölj gärna burkarna med atamon innan). 8. Fyll upp till ca 1 cm från kanten, torka kanterna. Sätt på lock, sänk ner burkarna i en kastrull med kokande vatten, lyft upp och ställ dem på en handduk. 9. Efter ungefär 1 timme hör man hur det säger »plopp« – då är konserveringen klar. Sedan håller marmeladen skitlänge, säger Helle.