Buffé 1
3 GODA PERURECEPT i Buffé Annabella har dukat til
l fest och till och med tryckt upp meny-kort! Nya vännerna Mike & Issy skålar i medhavt vin Annabella är oerhört matintresserad och samlar på kokböcker från hela världen. Brooklyn har allt mer kommit att bli det unga, hippa New York. Cykeln vid bokhyllan? Javisst! I en lägenhet i Brooklyn har ett gäng samlats för att äta middag tillsammans: Mike, en advokat från Kalifornien, Foster, en lokal inredningsarkitekt, Issy och Yanell, ett nyinflyttat par från Texas, Alex, en ung kille från Iowa, och Lisbeith, en holländska på semester i New York. Och så Annabella, kvällens värdinna som stått i köket hela dagen för att förbereda sin peruanska trerättersmiddag som hon tryckt upp på proffsiga menykort: Först en fräsch ceviche, sedan aji de gallina, en populär peruansk kycklinggryta som stått och puttrat i flera timmar, och som avslutning flan, en vaniljsöt brylépudding lagad med kondenserad mjölk. Kryddorna sprider en underbar doft i den lilla lägenheten, och bordet är dukat som till fest med blommor och ljus. Det enda som är lite annorlunda i kväll är att ingen av gästerna har träffat varandra tidigare, och ingen känner Annabella. De har alla hittat hit med hjälp av Eat With, ett internationellt nätverk som startades i Israel för några år sedan och nu föser ihop hungriga gäster med villiga middagsvärdar i 32 länder, bland dem England, Frankrike, Spanien, Peru, Japan, Mexiko och Kroatien. Så medan vi serveras en peruansk middag hos Annabella i Brooklyn kan en annan grupp äta pizza med en familj i Neapel och en tredje avnjuta en avsmakningsmeny hemma hos Xabi, en proffskock i Barcelona med en stjärna i Michelinguiden. – Hoppas alla tagit med sig vin, viskar Annabella, som arrangerat middagar varje fredag i sin lägenhet under vintern och våren och växlar mellan peruanska, venezuelanska och italienska specialiteter. Bara i New York finns över fyrtio olika värdar att välja mellan för den som söker middagssällskap, de flesta med en etnisk specialitet. En del är amatörer, andra professionella kockar som vill testa nya idéer på inte fullt så kräsna gäster… Men det finns också matbloggare och blivande festfixare bland värdarna. Vissa sitter ner och äter med sina gäster, andra håller sig i köket. ... gästerna trillar in med några minuters mellanrum, häller upp vad de har i påsarna, och snart är snacket i full gång ... Man skulle ju kunna tro att det kan bli lite stelt i början med en grupp människor som inte känner varandra. Men hemma hos Annabella trillar gästerna in med några minuters mellanrum, häller upp vad de har i påsarna, och snart är snacket i full gång. Flera av gästerna har provat Eat With tidigare, och Alex, killen från Iowa, verkar ha ätit sig igenom Israel, Spanien och halva New York med främlingar. – Nästan alla mina middagsevent har varit fullsatta, säger Annabella. Det enda folk inte nappade på var en kväll med bara dessert och champagne, vilket jag inte förstår alls! Vem tycker inte om efterrätter och bubbel? Sugen att testa? Gå in på eatwith.com och fyll i var du vill äta. Välj sedan bland de middagsalternativ som erbjuds, det skiſtar varje vecka. Priset kan variera en del, i New York ligger det runt 30 till 40 dollar. Eat With garanterar inte att man blir nöjd, men alla värdar besöks innan de godkänns. B U F F É 8 • 201 4 31