Buffé 1
NYTT & HETT! Augusti INSTATÄVLA Vinn 500 kronor i
matpengar Snabb eller långkokt? Mustig med nötkött, orientalisk med kyckling, örtig med fisk och skaldjur eller helt vegetarisk? Gillar du att laga gryta? Passa på att delta i månadens instagramtävling och tävla om 500 kronor i matpengar. Skapa ett recept på din godaste gryta och ta en bild. Ladda upp bilden på Instagram med hashtaggen #buff ebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder i din kommentar. Senast den 3 september vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter enkelhet, kreativitet och presentation. Vinsten består av 500 kronor var i presentkort på ICA. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 9 september och presenteras på ica.se/buff e under ”Tävlingar från Buff é”. Där fi nns även tävlingsvillkoren. SYRLIG SISU Den finska »rågvolutionen« En nyvaknad rågrörelse har så smått börjat mobilisera krafterna. Råg är förstås inget nytt här i Norden. Snarare har vi en stark tradition, framför allt i Finland men också i östra Europa. Men de senaste årens surdegshype har fokuserat mest på veteluftiga frankofila charmörer med namn som levain och fougasse. Nu sätter stjärnkrögaren Mathias Dahlgren och kompanjonen Martin Berg dock ner foten i vetedegen, i och med nyöppnade Green Rabbit i Stockholm. I bageriet står rågen i centrum, i mörka, mustiga bröd men också i seggoda chokladcookies och mazarinliknande mandelkakor. På experimentella krogen Gro i Stockholm bjuds tunna friterade flarn av råggröt som snacks. Sveriges svar på indiska papadums. Och trenden letar sig utanför Nordens gränser. På Manhattan driver finske Simo Kuusisto en »rågvolution«. Där newyorkarna möjligtvis får i sig ett och annat bröd med en hint av rågmjöl drämmer Nordic Breads till med rejält finsksyrliga kakor på 100 procent råg. Forskningen gör tummen upp. Flera studier har de senaste åren visat på rågens alla hälsofördelar. Nu senast i en färsk studie från Lantbruksuniversitetet där frukost med rågknäcke ger en betydligt längre mättnadskänsla än en baserad på mjukt bröd bakat på vete. Husmor Lisa Äta hemma fast borta OHEMLIGT »HEMMA HOS« Middag på krogen är en sak, att äta i någons hem en helt annan. Nu poppar det upp flera alternativ, också för den som inte orkar jaga superhemliga hemma hosrestauranger, så kallade dining clubs, på nätet. Kockarna Lisa Lemke och Marcus Nordgren såg potentialen i uthusets vedugn när de flyttade till prästgården i Skrea Backe för ett par år sedan. Några kvällar i månaden sätter de nu fyr i ugnen och langar pizzor toppade med godsaker de nosat upp bland lokala producenter i grannskapet. På lilla ön Tranholmen, ett stenkast från Stockholm city, har kocken David Enmark öppnat upp familjens hem och driver krog runt köksbordet. David, med lång erfarenhet av både catering och krog, bland annat på Grands franska och Ulriksdals Wärdshus, kör sin restaurang så gott som varje fredagskväll. Drinken serveras vid halv sju och sedan bjuds en trerätters lagad efter säsong och kockens humör. Lisa Lönner Pulkkinen, eller Husmor Lisa som hon kallar sig, bjuder varje lördagskväll in till middag för ett tjugotal gäster hemma i vardagsrummet på Resarö utanför Vaxholm. På menyn hamnar närproducerat och hemodlat. Ett hemma hos-ätande helt »på riktigt« finns nu också genom Ebba Åkermans initiativ Invitationsdepartementet. Idén är att svenskar bjuder hem invandrare som håller på att lära sig svenska på middag och vice versa. Än så länge finns departementet bara i Stockholm, men tanken är att det ska utvidgas. Lisa Lemke, Prostens pizza Borta bäst! ETT AXPLOCK AV HEMMA HOSRESTAURANGER: Prostens pizza, Skrea Backe. prostenspizza.se David at home, Tranholmen. davidathome.se Husmor Lisa Rök & Kök, Resarö. husmorlisa.se Invitationsdepartementet.eu David at home B U F F É 8 • 201 4 7 TÄVLA OCH VINN FOTO: LISA BJÖRNER #buffebilden FOTO: KLAS SJÖBERG FOTO: DAVID ENMARK FOTO: LISA LÖNNER PULKKINEN