Buffé 1
J ust intill Sörmlandsleden en bit från Sundbyhol
m ligger dans banan i Ostra Knall. Här har Tobias Holmberg fi rat alla ISAD SPARRIS- OCH POTATISSOPPA MED VÄSTERBOTTENSCHIPS midsomrar sedan barndomen. – Ja, förutom några vilda ungdomsår förstås, säger Tobias, som till vardags driver Folkes bistro & café i Folkets hus i Huddinge tillsammans med sin fru Elsa Holmberg. – Vi bor granne med dansbanan, så det brukar vara någon form av öppet hus hos oss på midsommar, berättar Tobias. När det gäller maten följer Elsa och Tobias ett klassiskt mönster med sil llunch, tårta och grill på kvällen. Men för den skull behöver smakerna inte vara desamma från år till år. – Traditionen sitter i råvarorna. Sedan kan man piff a lite som man tycker. En viss planering krävs förstås. Det har man igen när det är kalasdags, menar Tobias. – Har man tänkt till i stora drag fi nns det utrymme att vara spontan när man väl lagar. Bra förberedelser ger också utrymme för att kunna vara med och kalasa i stället för att fastna i köket hela dagen. – Men viktigast av allt är nog att inte krångla till det för mycket. Upp till bevis – här är Tobias och Elsas »okrångliga« sommarmat, där det mesta faktiskt går att förbereda i god tid. Glad midsommar! som aptitretare Isad sparrissoppa VÄSTERBOTTENSCHIPS Riven ost bakas till frasiga guldgula chips. Goda till soppan. FÖR 10 PERSONER 2 påsar riven västerbottensost (à 150 g) ev gräddfil att dippa i GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Lägg ut små högar ost, ca 1 msk, med gott om utrymme emellan på bakpappersklädda plåtar. 3. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter, tills chipsen fått fi n färg. Låt svalna. 4. Servera till sparris- och potatissoppan eller dippa i gräddfi l. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och ägg. Innehåller mjölkprotein. Soppan står i kylen tills den serveras. Med andra ord perfekt att förbereda. FÖR 10 PERSONER 150 g potatis (mjölig sort) 6 dl vatten 1 dl torrt vitt vin 3 msk konc grönsaksfond 500 g vit sparris 2 ½ dl vispgrädde salt, vitpeppar gräslök till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär potatisen i små bitar. Skala och skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär resten i bitar. 2. Koka potatisen med vatten, vin och fond i en kastrull ca 8 minuter. Tillsätt sparrisen och koka ytterligare ca 5 minuter, tills sparrisen är mjuk. 3. Ta från värmen och mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Sila soppan genom en fi nmaskig sil. Rör ner grädden. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm vitpeppar. Ställ soppan i kylen tills den är kall. 4. Tillsätt ev lite kallt vatten vid servering om soppan känns tjock. Servera gärna i snapsglas tillsammans med västerbottenschipsen. Garnera med fi nhackad gräslök. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden och använd laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i fonden. LJUMMEN FÄRSKPOTATISSALLAD MED VINÄGRETT PÅ BAKAD VITLÖK Här rostas färskpotatisen hel. Några vitlökar får gå med i ugnen och blir till en god vinägrett att dressa potatissalladen med. FÖR 10 PERSONER 2 kg små färskpotatisar (tvättade) 3–4 vitlöksklyftor 1 knippe salladslök 2 askar färska sockerärter (à 150 g) 2 msk sesamfrön 2 msk vitvinsvinäger 2 dl rapsolja 2 msk flytande honung ½–1 krm chilipeppar ½ msk sesamolja rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Blanda potatisen med 2 msk olja och 1 tsk salt i en långpanna. Lägg vitlöksklyftorna med skalet kvar 10 B U F F É 6– 7 • 2013 i långpannan. Rosta mitt i ugnen 15–20 minuter, tills vitlöken känns mjuk och potatisen är genomstekt. 3. Strimla salladslöken. 4. Ta bort vitlöken från pannan och lägg åt sidan. Blanda ner sockerärter, salladslök och sesamfrön i långpannan med potatisen. Fortsätt att tillaga i ugnen ca 5 minuter. 5. Skala och mosa vitlöken till en puré i en bunke. Rör ner vinäger och olja under omrörning. Blanda i honung, chili, sesamolja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. 6. Blanda potatisen med vitlöks- och honungsvinägretten. Servera salladen ljummen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Håll soppan sval och fräsch i TERMOS Servera i glas och toppa med örter