Buffé 1
HELGRILLAD FLANKSTEK Flankstek går fort att grill
a. Välj bra kvalitet, som Utmärkt svenskt eller US-Beef. Bitarnas storlek varierar mellan 500 och 900 gram. FÖR 10 PERSONER ca 1 ½ kg flankstek i hela bitar 3 vitlöksklyftor finrivet skal av 2 citroner 2 msk finhackad oregano salt, grovmalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka vitlöken. Blanda med citronskal, oregano och 1 tsk peppar. 2. Klappa in fl anksteken runt om med 3 tsk salt. 3. Grilla 4–6 minuter på varje sida. 4. Låt köttet vila några minuter före servering. Skär köttet i strimlor och blanda med örthacket. Servera med tillbehören. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MANCHEGORULLAD MAJSKOLV Lyxgod majskolv! Grilla och rulla i ost och chili. FÖR 10 PERSONER 10 förkokta majskolvar 2 msk urkärnad, finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar) 200 g manchego eller parmesan, finriven 100 g smör salt 10 limeklyftor till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda chili och manchego på en tallrik. 2. Grilla majskolvarna tills de fått fi n färg. Låt smöret smälta över majskolvarna och rulla dem i ost- och chiliblandningen. Tryck till så att osten fastnar på majskolvarna. 3. Krydda med salt. Servera direkt med limeklyftor. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt osten med mjölkfritt ostalternativ. Byt smör mot mjölkfritt matfett Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. YOGHURTPANNA COTTA MED JORDGUBBAR Receptet räcker till tio små pannacottor, perfekt efter en fullmatad midsommar med lunch, tårta och grill. Tänker man sig en mer klassisk dessertstorlek räcker smeten till fem pannacottor. FÖR 10 PERSONER 2 gelatinblad 1 vaniljstång 3 dl vispgrädde ¾ dl socker 2 dl matyoghurt (10 %) TOPPING 1 liter jordgubbar 2 msk socker 1 dl balsamvinäger citronmeliss GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. 2. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp grädde, socker, vaniljstång och frön i en kastrull. Ta från värmen. 3. Ta upp vaniljstången och rör ner B U F F É 6– 7 • 2013 Helgrillad flankstek med chipotlemajonnäs och manchegorullad majskolv CHIPOTLEMAJONNÄS Majonnäsen med rökig chilismak vinner på att göras en dag i förväg så att smakerna utvecklas. FÖR 10 PERSONER 3 rumsvarma äggulor 1 msk dijonsenap 3 dl rapsolja, neutral smak 2 msk chipotlepaste (från burk) 2 msk färskpressad citronjuice salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa äggulor och senap i en bunke. Vispa i oljan lite i taget, börja droppvis, tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka. 2. Vispa ner chipotlepaste, citronjuice, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Om majonnäsen känns för tjock, tillsätt lite ljummet vatten. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. gelatinbladen i gräddsmeten. 4. Rör ner yoghurten. Fördela smeten i 10 små glas/formar. Låt stelna i kylen ca 3 timmar. 5. Topping: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en bunke. 6. Koka socker och balsamvinäger i en kastrull till sirapslik konsistens, ca 4 minuter, passa noga så att det inte bränns. 7. Häll den reducerade balsamvinägern över jordgubbarna och blanda runt försiktigt. 8. Toppa pannacottan med jordgubbar och citronmeliss. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot ris-, havreeller sojabaserad gräddersättning. Ersätt matyoghurt med mjölkfritt yoghurtalternativ. 13 Servera fl anksteken med CHIPOTLEMAJO och färskpotatissalladen på sidan 8