Buffé 1
EM-MATEN väger tungt »Du lagar ju ingen mat.« Sys
konen pikade Pia Sundhages nya kök i sommarstugan. Och visst – ständiga resor ger snålt med matlagning. Men när det gäller tjejerna i landslaget är taktiken glasklar – utan fokus på maten blir det inga medaljer. Text Anna K Sjögren Foto Peter Knutson V i träffas på central stationen i Göteborg, Pia Sundhage och jag. Hon är på väg hem till Stockholm, och på resan ska vi prata fotboll och mat. Som förbundskapten för det svenska damlandslaget, som just nu ligger i hårdträning inför EM, är hennes dagar minutiöst planerade. Förutom den stora uppgiften att leda laget ska hon hinna med att hålla presskonferenser och föreläsningar. Pia är känd för sin positiva ledarstil; hon tror stenhårt på att det är lusten och glädjen hos varje spelare som ger de vinnande prestationerna. Och det är så som hon själv lever och har levt hela livet med fotbollen – att det är så kul att spela boll – och så önskar hon att det ska vara för alla. Men det är inte bara glädje och skratt som fått större plats i laget sedan Pia tog över som ledare förra hösten. Hon har även fokuserat mer på maten och måltiderna. – För att känna glädje och orka prestera sitt allra bästa måste man sova och äta bra. Det där låter ju självklart, men det kan vara knepigt att få det att fungera i vardagen, och problemet är oftast att tjejerna får i sig för lite mat, säger Pia. Hur motiverar du spelarna att äta rätt? – Hårda träningspass och matcher kräver mycket energi, många kalorier, och det får aldrig bli underskott i kroppen, för då är det omöjligt att prestera sitt bästa. Nu har jag och Helena Andersson, lagets fysiolog, satt ner foten för att alla ska förstå hur viktigt det är med maten. Alla tjejer i laget vägs regelbundet, och vi mäter deras kroppssammansättning för att se andelen fett och muskler. Utifrån värdena peppar vi varje spelare på det sätt som hon behöver. Vi utgår från individen i stället för att ge råd till hela laget, och det är så man måste jobba för att få resultat. För att visa hur stora portioner som krävs för att få tillräckligt med energi väger vi upp mat på en tallrik. Jag blev själv förvånad över att det krävs så stora portioner, med till exempel fler potatisar än vad jag trodde. Äter hela laget tillsammans vid träning och tävling? – Måltiderna är jätteviktiga, inte bara för att det är ett tillfälle att ladda med energi och näring utan också för att det är en chans för oss att prata. När vi äter tillsammans dyker det ofta upp ämnen som är lika viktiga som det vi pratar om under träning och taktikpass. Därför vill jag att alla ska »Stöttar gärna glädjen och kämparandan! äta lunch och middag samtidigt när vi är ute och spelar. Pia Sundhage bläddrar i en mattidning som ligger i stolsfickan framför henne. Hon fastnar för några sopprecept och säger att hon längtar efter att laga mat, viker ihop tidningen och lägger den i väskan. Under sina fem år med det amerikanska damlaget lagade Pia nästan aldrig mat eftersom de ständigt var på resa och alltid åt på hotell. Gillar du att laga mat? – Ja, det gör jag, men för att det ska « ICA är officiell partner till svenska damlandslaget, ungdoms laget U21 och Svenska Fotbollförbundets fotbollsskola, som har aktiviteter i hela landet. – Pia Sundhage och hennes lag visar så mycket glädje och prestigelös kämparanda, därför stöttar vi dem. Laget inspirerar andra och är viktiga förebilder för alla de tusentals barn och ungdomar som spelar fotboll, säger Sofia E Olsson, sponsorchef på ICA. Hon ser fram emot EM och hoppas på en härlig fotbollsfest med många spännande matcher. Inför EM har landslagstjejerna även träffat ICAs kockar för att prata bra mat och få inspiration till roligare matlagning. En viktig del av ICAs stöd till idrotten sker på lokal nivå. Över hela Sverige är det många handlare som på olika sätt stöttar ungdomsidrotten på sin ort. – Den röda tråden för all vår sponsring är att pengarna på ett positivt sätt ska bidra till att påverka människors hälsa, väl befinnande och lika värde. bli roligt krävs det att man är hemma en stund och har en uppsättning med basvaror i kylen. Det där är svårt att få till när man som jag mest är på resande fot. Min mamma var suverän och lagade allt från grunden. När jag började träna fotboll och bodde hemma hos mina föräldrar i Ulricehamn märkte jag hur hon verkligen månade om att jag skulle få bra mat. Nu får jag ibland gliringar från mina syskon för att jag lagar mat så sällan. När jag renoverade köket i sommarstugan nyligen tyckte de att det var helt onödigt att det fanns ett kök i mitt hus. Hur tänker du när du handlar mat? – Precis som alla andra är jag en konsument som har makt att påverka utbudet i butiken, och det tänker jag alltid på när jag är där. Jag köper ekologiska alternativ och väljer helst bort kött. Jag äter det på stora tillställningar, för jag orkar inte tjata, men lagar det inte själv. Så rullar tåget in på Stockholms central. Flera av resenärerna i vagnen nickar igenkännande mot Pia. En man som suttit i stolsraden bakom oss lutar sig fram och hälsar på Pia: – Lycka till med EM. Du verkar så positiv, och då brukar det mesta gå bra. Jag hejar på er. – Tack du, och ja, man måste flabba, annars orkar man inte, skrattar Pia och tar ner sin väska från bagagehyllan. B U F F É 6– 7 • 2013 27