Buffé 1
LINAS CURRY Magiska sommarfrallor Fyra av tio har
tjuvkikat i någon annans kylskåp, visar en ny undersökning. Den som kollar in min kyl en sen kväll hittar kanske en deg på jäsning. Baka sommarfrallorna, det är nästan lite trolleri. Bara blanda ihop så »knådar« degen sig själv över natten. Foto Eva Hildén Smith 45 minuter – lägger vi på att laga helgens middag Food & Friends matrapport 2013, om svenskarnas matvanor Jamies dressing! Fluffi g glass! GREEN GODDESS Jamie Oliver kallar den krämiga avokadosåsen för gröna gudinnans dressing. Ringla över sallad eller bjud till grillat. Dela och gröp ur 1 avokado. Mixa avokado, 2 msk olivolja, 2 msk färskpressad citronjuice, 1 tsk dijonsenap, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar slätt med mixerstav. Späd med vatten till bra konsistens. för nybakta frallor! 5 minuters jobb → Mejla dina bästa mattips. Publicerade bidrag får »Kockarnas grillbok«. Lina Wallentinson, redaktör lina.wallentinson@otw.se Hur många vitor? 1 äggvita = 40 gram MANDELGLASS MED CITRON Får du äggvitor över? Frys in eſt er hand. När du har 5 stycken är det glassdags! Vispa 5 äggvitor till hårt skum. Tillsätt 1 ¾ dl socker, lite i taget, och fortsätt vispa under tiden. Vispa 1 dl grädde. Vänd försiktigt ner grädden, 1 dl rostade, hackade mandlar och rivet skal av 1 citron. Häll smeten i en form eller burk och frys minst 3 timmar. DET GÅR LIKA BRA MED SESAM När pärlsockret tog slut strödde Josefi ne Lundin i Kungsbacka sesamfrön över kanelbullarna. »De fi ck en nötig smak och blev hela familjens favvobullar.« Läsartipset! Kylen – det nya badrumsskåpet Fyra av tio har någon gång tjuvkikat i någon annans kylskåp. Norrmejerier LÄSARTIPS RIV DIREKT »Jag köper en stor bit ingefära, skalar, skär i bitar och lägger i frysen. Den är lätt att riva fryst, och så håller den länge.« Johanna Gustavsson, Falun har också undersökt vad vi skäms för i kylen. En ekande kyl toppar listan. 1. Tomt kylskåp 2. Möglig ost 3. Halväten pizza 4. Bacon 5. Läsk ÅRETS SILL Juryn med Peter Harrys on i spetsen har utsett 2013 års sill. Juryn föll för restaurang Salt & Sills inläggning kryddad med bacon och pepparrot. Stek 100 g fi nskuret bacon knaprigt och låt rinna av. Låt 1 förpackning 5-minuterssill rinna av och skär i bitar. Blanda 1 dl majonnäs, 3 dl gräddfi l, 2 msk riven pepparrot på tub, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Vänd ner sill och bacon. Låt stå i kylen minst 2 dagar. Med bacon & pepparrot! MAGISKA SOMMARFRALLOR PÅ KVÄLLEN: Rör ut ¼ paket (12 g) jäst i 5 dl kallt vatten i en bunke. Tillsätt 5 dl rågsikt, 7 dl vetemjöl special, 1 tsk salt, 1 msk olja och 1 msk socker. Rör tills allt blandats. Degen är rätt kladdig. Täck med en handduk, ställ i kylen. PÅ MORGONEN: Sätt ugnen på 225°C. Stjälp försiktigt upp degen på väl mjölat bord. Dela i 20 bitar med en degskrapa. Bearbeta degen så lite som möjligt. Lägg bitarna på bakpapper på en plåt. Grädda i 20–25 minuter. B U F F É 6– 7 • 2013 37