Buffé 1
Mat med glöd Lennart Boström snurrar spett i takt
med att gästerna börjar trilla in. KALASDAX. Caroline Boström, Maja Gangvik och Kaja Gangvik förser sig av grillbuff én. när gästerna samlas... » Beställ vackert väder och duka upp till grillfest i kväll. « S ommar, sommar, sommar… Det doftar gott från grillen och gästerna har precis börjat trilla in. Trädgården står i blom, dofterna från grillen väcker nyfi kenheten hos de anländande. Här vankas grillmeny med twist. Baconlindad halloumi, quesadillas med mango chutney, fl äskytterfi lé som marinerats i kaff e och chili och bbq-sås med choklad, bland annat. Som tillbehör bjuds spettade grillpotatisar – ett festligt alternativ till potatissallad som blir enkelt att servera till många. Till dessert får det bli klassisk glasstårta på köpeglass och färdiga marängbottnar – man måste faktiskt inte laga allt från grunden jämt. Men allra först och främst stundar hemgjord sangria. Och här kan man med enkla medel göra svalkande fördrink till såväl barn som bilförare. Att bjuda till grillhappening med twist sätter fart på sommarstämningen och är enklare än du anar. Det behöver varken vara tidskrävande eller krångligt att bjuda bekantas smaklökar på en trevlig resa. Välkomstdrink och tilltugg SOMMARSANGRIA Bjud på svalkande välkomstbål med spanska förtecken. En lagom söt och fräscht syrlig sangria gör du enkelt själv. FÖR 8 PERSONER 1 flaska spanskt rött vin (75 cl) 2 msk farinsocker 1 citron (gärna ekologisk) 3 dl kyld fruktsoda 2 dl kylda tärningar av nektarin 2 dl kylda delade jordgubbar 1 kruka mynta GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda vin och socker i en tillbringare. Rör tills sockret lösts upp. Ställ i kylen några timmar. 2. Tvätta och skär citronen i bitar med skalet kvar. Lägg dem i frysen minst 30 minuter. 3. Häll på fruktsodan i tillbringaren. Lägg frysta citronbitar, nektarin och jordgubbar i serveringsglas och häll på sangrian. 4. Lägg några myntablad i glasen och servera med sked, så att man kan äta upp frukten. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Tips! För en alkoholfri variant till barn och ungdomar, byt ut vin och socker mot Sprite eller hallonsoda. För en vuxnare alkoholfri variant – använd ett alkoholfritt vin. QUESADILLAS MED MANGO CHUTNEY Quesadillas på nytt sätt. Förbered och täck med plastfolie så är det enkelt att grilla när gästerna kommer. FÖR 8 PERSONER 1 förpackning stora mjuka tortillabröd (370 g) 1 ½ dl mango chutney 1 påse riven ost (200 g) 6 stora skivor rökt skinka (ca 100 g) GÖR SÅ HÄR: 1. Fördela mango chutney, ost och skinka på 3 av bröden. 2. Tryck på ett bröd på varje. Grilla de dubbla bröden några minuter per sida till fi n färg. 3. Skär bröden i trekanter och servera till sangrian. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet och välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: kontrollera brödet. B U F F É 6– 7 • 2013 39