Buffé 1
KAFFE- OCH CHILIMARINERAD FLÄSK YTTERFILÉ Filé ma
rinerad i kaff e och chili är faktiskt precis lika gott och spännande som det låter och kommer defi nitivt att gå hem på trädgårdskalaset. FÖR 8 PERSONER 1 ½ kg benfri fläskytterfilé eller fläskfilé MARINAD 1 ½ dl rapsolja 1 ½ msk snabbkaffepulver 2 msk finhackad, urkärnad chilifrukt (t ex spansk peppar) 3 vitlöksklyftor (finrivna) 1 ½ msk tomatpuré 1 ½ msk kinesisk soja 1 ½ msk sambal oelek 1 tsk rosmarin 1 ½ msk flytande honung 1 ½ tsk salt röda vinbärsklasar till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa köttet. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. 2. Blanda marinaden väl, så kaff epulvret löses upp, i en bunke. Lägg ner köttet. Låt marinera ca 2 timmar i kylen, blanda runt efter halva tiden. 3. Grilla skivorna 3–4 minuter per sida. Garnera gärna med vinbärsklasar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. VITLÖKSBAGUETTE MED PERSILJA Gör egen vitlöksbaguette och värm den frasig på grillen. FÖR 8 PERSONER 1 baguette 100 g rumsvarmt smör 1 dl riven ost 2 vitlöksklyftor 2 dl hackad persilja 2 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa smör, ost, pressad vitlök, persilja och salt med stavmixer. 2. Skär 16 skåror i brödet och lägg lite smör i varje. Klä in brödet i aluminiumfolie och lägg på grillen ca 5 minuter, tills det blivit frasigt och smöret börjat smälta. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd Gör laktosfri: kontrollera brödet, välj laktosfritt matfett och använd riven hårdost. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, välj mjölkfritt matfetts- och ostalternativ. EN RIKTIG KAFFEKICK! Magnus Boström kirrar kött med smak av kaff e på ett kick. BBQ-SÅS MED CHOKLAD Några bitar mörk choklad ger bbq-såsen djup i smaken. FÖR 8 PERSONER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk farinsocker 500 g krossade tomater ½ dl ketchup 1 tsk paprikapulver, gärna rökt 1 tsk oregano 1 krm malen kryddnejlika 2 tsk sambal oelek 1 tsk salt 2 msk riven mörk choklad (70 %) rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i 1 msk olja med sockret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen. Låt småkoka 20 minuter. 2. Rör ner chokladen i såsen. Låt kallna. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet. Gör mjölkproteinfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet. B U F F É 6– 7 • 2013 41 grilla filé med smak av Kaffe och en bbq-sås med choklad och sambal