Buffé 1
Jamie Oliver lobbar för mer grönt på tallriken ol
ja, salladslök och chili. Fördela dem i salladsskålarna. 5. Skär tofun i tärningar. Dela rädisorna. Fördela tofu, rädisor, koriander, klippt smörgåskrasse och grovhackade cashewnötter över salladen. Ringla över hoisindressingen. Droppa ev lite sweet chilisås på tofun. Servera med limeklyftor. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfria nudlar eller glutenfri pasta. Kontrollera innehållet i hoisinsåsen eller ersätt den med t ex japansk sojasås. Fri från laktos och mjölkprotein, men kontrollera innehållsdeklarationerna på de färdiga produkterna Gör äggfri: använd äggfria nudlar eller äggfri pasta. Go India – med senapsfrön och spiskummin SALLAD MED LINSER, SPENAT OCH STRIMLAT NAANBRÖD Med kokta linser och färdigt naanbröd snor du snabbt ihop salladen. Mixade cashewnötter, mango chutney och lime blir till en solgul dressing. Jamie äter salladen med stekt kyckling till. FÖR 4 PERSONER 1 förpackning kokta linser (380 g) 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 4 salladslökar 1 tomat 1 ½ tsk senapsfrön ½ tsk hel eller malen spiskummin 2 msk rödvinsvinäger 1 förpackning naanbröd (260 g) 1 kruka koriander 2 citroner 4 msk naturell yoghurt 1 ½ msk cashewnötter 1 ½ msk mango chutney 1 tsk gurkmeja 2 påsar babyspenat (à 65 g) 1 morot ½ gurka 50 g fetaost olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och salladslök i tunna skivor. Grovhacka tomaten. Fräs senapsfrön och spiskummin i 2 msk olja i en stekpanna någon minut. Tillsätt salladslöken och hälften av chilin. 2. Häll av och skölj linserna. Tillsätt linser, tomat, vinäger, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Rör då och då under 3–4 minuters stekning. Ta från värmen. 3. Värm naanbröden enligt anvisning på förpackningen. 4. Grovhacka korianderstjälkarna. Mixa stjälkarna med ½ dl citronjuice (1 citron), yoghurt, cashewnötter, mango chutney och gurkmeja slätt med stavmixer eller i en blender. 5. Lägg upp spenaten på ett fat och strö över linsfräset. Skala moroten och skär morot och gurka i breda strimlor med en potatisskalare över spenaten. 6. Skär naanbröden i strimlor. Fördela bröd, resten av chilin och smulad fetaost över salladen. Skeda över dressingen och garnera med koriander och citronklyftor. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet och använd laktosfri yoghurt. Använd grekisk originalfeta eller laktosfri salladsost. Gör mjölkproteinfri: kontrollera att brödet är mjölkfritt och ersätt matyoghurt med mjölkfritt yoghurtalternativ. Ersätt fetaost med tofu. B U F F É 6– 7 • 2013 21 bufféRedaktionens Vid provlagningen Favorit