Buffé 1
Det var tidig morgon när Buffé träffade Jamie Oli
ver på Stockholmsbesök. Från ett bord fullt med grönt spånade toppkocken fram nya smakkompisar till svenska klassiker. Isterbandet blev en favorit. »Gröp ur korven, stek och strössla över risotton. Bang! Lovely! « Smarta gröna tips Gör dressingen 10 procent »för sur«. Då blir den perfekt när du väl häller den över salladen. Häften av citronens smak sitter i skalet! Släng inte citronskalet, riv och använd. Stjälkar, till exempel av broccoli, glöms oſta bort. Och tänk till innan du slänger blast från grönt – kanske går de att använda. Ta vara på stjälkar av »mjuka« örter som basilika, dill, persilja och koriander. Perfekta att mixa i dressingar och kalla såser. Broccoli, vitlök & chili = isterbandets nya kompisar Smyg in grönt i en smoothie. Kör 1 stor skalad banan (helst hackad och fryst i förväg) med 200 g färsk babyspenat, 2 ½ äppeljuice och saſten från 1 lime slätt i en mixer. Grönt från början Jamie, hur gör du för att få dina barn att äta grönsaker? – Jag gör ingenting, alltså jag pratar inte om att de ska äta grönsakerna. Däremot är det lättare för mig att väcka deras intresse eftersom vi odlar grön saker hemma. Barnen kan följa med ut och plocka. Då ökar chansen att de smakar vid bordet. – Alla kan förstås inte odla själva. Men om det finns en bondens marknad i närheten så gå dit med barnen. Titta och känn på frukt och grönsaker. – Även om du bara går in i en mataffär så passera grönsaksdisken. Låt barnen välja mellan »bra och bra«, i stället för mellan »bra och dåligt«. Får de välja en grönsak eller frukt blir de också nyfikna på hur den smakar. B U F F É 6– 7 • 2013 19