Buffé 1
En midsommarDRÖM Det behövs inga blommor under ku
dden – njut av en bit drömgod mazarintårta i stället. Årets midsommartårta bakas med mandelmjöl som gör bottnen oslagbart saftig. Dela och fyll med lemoncurd och jordgubbar. Toppa med lenvispad grädde blandad med kvarg. Recept Tobias och Elsa Holmberg Foto Eva Hildén Smith MAZARINTÅRTA MED LEMONCURD OCH BÄR Garanterat saftig tårtbotten bakad med mandelmjöl. Bottnen kan göras i förväg, men tårtan vinner på att läggas ihop strax före servering – då smakar den bäst. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 2. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. 3. Vispa samman smör, socker och vanilj socker riktigt luftigt med elvisp. 4. Vispa ner ett ägg i taget. Rör ner citronskal och citronjuice. 5. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten med en slickepott. 6. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna helt. FÖR 10 PERSONER 300 g mandelmjöl (ca 7 dl) 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver ½ tsk salt 150 g rumsvarmt smör 2 ¼ dl socker 1 tsk vaniljsocker 3 ägg finrivet skal av 1 citron 1 msk färskpressad citronjuice smör och mjöl till formen FYLLNING 4 dl vispgrädde 2 ½ dl kvarg (10 %) 4 msk florsocker ¾ liter färska jordgubbar 1 burk lemoncurd (320 g) björnbär, blåbär, ätliga blommor till garnering 7. Fyllning: Vispa grädden fl uffi g. Blanda ner kvarg och fl orsocker. 8. Ansa och skiva jordgubbarna. 9. Dela tårtbottnen i en över- och underdel. Bred på lemoncurden, lägg på jordgubbarna och ¼ av gräddröran. Lägg på överdelen. 10. Fördela resten av gräddröran över och runt tårtan. Garnera med björnbär, blåbär och ätliga blommor. FÖR ALLA Gör glutenfri: baka eller köp en glutenfri tårtbotten. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av grädde, matfett och färskost, t ex kvarg från Valio. Innehåller mjölkprotein och ägg. B U F F É 6– 7 • 2013 15 Perfekt »ta med-tårta«. Baka bottnen hemma, lägg ihop på plats.