Buffé 1
4 SMÅ SOMMARSpett GER 10 SPETT 500 g laxfilé 2 ms
k färskpressad limejuice 2 msk finhackad koriander 1 tsk chiliflakes (red hot chiliflakes) 2 förkokta majskolvar (400 g) 1 rödlök olivolja, salt limeklyftor 24 B U F F É 6– 7 • 2013 Det är något extra trevligt med små spett. Lite pyssligt att förbereda men desto lugnare när gästerna samlas kring grillen. Förbered tre eller fyra olika sorter och låt alla grilla efter tycke och smak. Recept Gunilla Blixt Foto Pepe Nilsson Festl LAXSPETT MED MAJS Med inspiration från peruanska rätten ceviche, där fi sk får marinera i limejuice. Bjud med en mangosalsa eller matyoghurt blandad med en klick mango chutney. GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg 5 träspett i blöt minst 30 minuter. Bryt dem på hälften. Skär fi sken i 2 cm stora tärningar. 2. Blanda fi sken med 2 msk olja, limejuice, kryddor och 1 tsk salt i en bunke. Låt stå minst 15 minuter. 3. Skär majskolvarna i 1 cm tjocka skivor. Skala och skär löken i klyftor. 4. Varva lök,majs och fi sktärningar på spetten. Täck över och ställ i kylen. Hit kan förberedas. Ta fram 1 timme före grillning. 5. Grilla på medelvärme 2–3 minuter per sida. Vänd ofta. Servera med limeklytor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MIXA Fördelen med små spett är att man kan äta desto fl er. Bryt träspetten på mitten så blir de lagom till minispetten.