Buffé 1
GRÖNARE MATTIPS Jamie Oliver smakar svenskt BOLLA
R MED GRÖNT Klarar blodpuddingen ett liv utan lingon, och vad är isterbandet utan sin stuvade potatis? Vi gav Jamie Oliver på Sverigebesök en utmaning: Tänk nytt kring svenska klassiker och föreslå fräscha gröna tillbehör. Som bonus bjuder stjärnkocken på tre maxade sallader. Text Lina Wallentinson Recept Jamie Oliver Foto Karl Nordlund & Jenny Grimsgård (mat) Styling Ylva Bergqvist H an ser lite trött ut, den sovrufsige stjärnkocken på blixtvisit i Stockholm en tidig morgon. Är det verkligen läge att bjuda på matjessill, blodpudding och några feta isterband? Men Jamie tackar i alla fall inte nej. Han plockar en skiva blodpudding direkt ur pannan, tar en stadig tugga. Smakar. Tänker. – Jag skulle satsa på en sandwich. Grovt toastbröd, blodpudding, stekt ägg och senap. Easy, crispy, lovely! Yummy! Fast det skulle ju vara lite grönt… – Just ja, det glömde jag! Jamie kollar ut över bordet med grönsaker och bollar upp ett salladshuvud. – Jag ändrar mig! Jag steker den med bacon och så en stor blandad sallad med gröna blad och morot, krispiga krutonger och en krämig senapsdressing. Wow, wonderful! Jamie går vidare till isterbandet. Smakar. Nu är han igång rejält. Plockar bland grönJamie Oliver Ålder: 38. Familj: Giſt med Jools, 4 barn. Bor: I London och byn Clavering, Essex. Gör: Matlagningsprogram, kokböcker, driver 44 restauranger. Jamie Oliver oroas över ungas ätvanor och matlagningskunskaper. 17 maj 2012 startade han den årliga Food Revolution Day för att uppmärksamma detta. 18 B U F F É 6– 7 • 2013 sakerna, funderar, och pratar – mycket och fort. – Broccoli till. Fräst med vitlök och chili. Eller skär korven på snedden, och så linser, krossad potatis, tomater till. Eller så får korven ge must åt en buljong. Låt korven koka med, ta upp den och i med en massa grönsaker. Korven får du äta en annan gång. Jamie tar sig an tredje utmaningen – matjes. – Sill, det gillar jag! På julen gör jag alltid ett gäng svenska inläggningar. Jag får ha dem i fred, det är bara jag som äter sill. Och så snaps till. Jamie spanar ut över grönsakerna. – Jag skulle göra en ceviche. Tärna fisken fint, blanda med gurka, paprika, chili, koriander, citron. Det kan bli en häftig smakkrock som jag tror funkar. Tiden med stjärnkocken går mot sitt slut. Jamie sneglar på isterbandet igen. – Jag gillar den där korven. Kanske till en risotto. Gröp ur korven, stek och strössla över risotton. Bang! Lovely! – Och faktiskt, man borde testa en frittata med blodpuddingen… Middag på nolltid – eller i alla fall på 15 minuter I nya boken vill Jamie visa att det går att laga snabba middagar utan att tappa vare sig i smak, hälsa eller variation. Recepten är inte vegetariska men med stark betoning på grönt. (Bonnier Fakta) 3 sallader på nästa uppslag