Buffé 1
GLASSTÅRTA MED TOFFEE- OCH CHOKLADSÅS Med köpta m
arängbottnar och glass kommer man långt. Faktiskt ända fram till tårta. Men de smarriga såserna blir godast om du kokar dem själv. FÖR 8 PERSONER 1 färdigköpt marängbotten (180 g) 1 ½ liter glass av bra kvalitet 700 g färska bär (t ex jordgubbar, blåbär, körsbär) myntablad TOFFEESÅS 1 ½ dl ljus sirap 1 ½ dl rårörsocker 1 ½ dl vispgrädde ¾ krm salt 1 tsk vaniljsocker CHOKLADSÅS 1 dl vatten 1 ½ dl rårörsocker 1 dl kakao ½ krm salt 1 msk smör GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg en marängbotten i bottnen på en kakform med löstagbar kant,ca 24 cm i diameter. 2. Låt glassen stå framme så att den blir formbar men ej rinnande. Tryck ner den ovanpå marängbottnen i kakformen. Lägg den andra marängbottnen ovanpå och ställ i frysen minst 2 timmar. 3. Toff eesås: Rör ihop alla ingredienser till såsen utom vaniljsockret i en kastrull. 4. Småkoka såsen utan lock tills den tjocknar lite,10–15 minuter. Rör då och då. 5. Blanda ner vaniljsockret och låt kallna. 6. Chokladsås: Vispa ihop alla ingredienser till såsen utom smöret i en kastrull. Småkoka såsen några minuter utan lock. Rör ner smöret och rör såsen blank. Låt den kallna. 7. Ta fram tårtan ur frysen strax före servering och ta ut den ur formen. Garnera tårtan med bär och mynta. Servera med toff ee- och chokladsåsen. FÖR ALLA Fri från gluten, men kontrollera innehållet i marängbottnen. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i marängbottnen, välj laktosfria produkter av glass, grädde och matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i marängbottnen, välj mjölkfri glass, byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning och använd mjölkfritt matfett. Innehåller ägg. GLASSIGT VÄRRE! Anne Gangvik och värdinnan Eva Boström förser sig av den lättlagade glasstårtan. Jordgubbar är sommar! B U F F É 6– 7 • 2013 43 Mumsig maräng- & GLASSTÅRTA På ICA.se/buff e fi nns fler tårtrecept för festen.