Buffé 1
Grillad sparris, babyspenat, matvete & rädisor PR
IMÖRSALLAD MED MATVETE OCH CITRONETT Blanda en sommarsallad med rädisor och sparris. Matvete ger skönt tugg och så en sötsyrlig citron dressing som pricken över i. FÖR 10 PERSONER 4 dl matvete 2 knippen rädisor 1 knippe salladslök (125 g) 1 knippe grön sparris (250 g) 1 påse babyspenat (65 g) olja CITRONETT 2 msk färskpressad citronjuice 2 tsk finrivet citronskal 1/2 msk honung 1 dl rapsolja, neutral smak ½ dl olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. 2. Ansa och dela rädisorna. Strimla salladslöken. 3. Bryt av den nedre torra delen på sparrisen. Stek sparrisen i 1 msk olja ca 3 minuter. 4. Blanda matvete, sparris, rädisor, salladslök och spenat i en bunke. 5. Blanda ihop ingredienserna till citronetten med 2 krm salt och ½ krm peppar. 6. Vänd ner citronetten i matvete salladen. FÖR ALLA Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, bovete, ris eller bönor. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. FÄNKÅLSINKOKT LAX Inkokt lax är riktig sommarmat. Här skärs laxen i kuber innan den läggs i lagen. Snyggt och enkelt för gästerna att ta för sig. FÖR 10 PERSONER 1 kg skinn- och benfri laxfilé 1 liten fänkål (200 g) 1 liten gul lök 1 morot 7 ½ dl vatten 5 dl torrt vitt vin 2 msk vitvinsvinäger 2 lagerblad 1 msk fänkålsfrön finrivet skal av 1 citron 8 vitpepparkorn 2 tsk salt dill och citronklyftor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Skala och skär lök och morot i bitar. 2. Koka upp alla ingredienser utom laxen i en kastrull. Låt småkoka under lock ca 10 minuter. 3. Skär laxen i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem i kastrullen. Lägg på locket och koka upp. Ta från värmen och låt laxen kallna i lagen under lock. Ta upp och låt laxen 12 B U F F É 6– 7 • 2013 rinna av vid servering. Lägg upp på ett fat och garnera med dill och citronklyftor. Servera med citronoch gräslökssåsen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. CITRON- OCH GRÄSLÖKSSÅS Låt såsen stå en stund före servering, gärna några timmar, så blir den lite tjockare. FÖR 10 PERSONER 1 dl finskuren gräslök 1 dl majonnäs 1–2 msk färskpressad citronjuice 3 dl gräddfil salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa hälften av gräslöken med majonnäs och citronjuice med stavmixer eller i en liten matberedare. 2. Rör ner gräddfi len och resten av gräslöken, ½ tsk salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i majonnäsen och använd laktosfri gräddfi l. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i majonnäsen och ersätt gräddfi len med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller ersätt den med gräddfi l. Fånga sommaren!