Buffé 1
KONSTEN ATT KOKA FÄRSKPOTATIS Under några ljuvlig
a våroch försommarmånader sopar den fina färskpotatisen lätt banan med samtliga primörer – inklusive vit och grön sparris, anser Stefan. Men en så enkel sak som att koka färskpotatis, har du koll på det? Kokar man den som vanligt? Nej, färskpotatis är en primör och ska kokas som en sådan. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. Skrubba potatisen precis före kokning. Lägg ner potatis och några dillstjälkar i det kokande vattnet. Sjud tills potatisen är precis klar. Häll av och låt ånga av. Servera genast med en klick smör. Len lax i lag! DILLMAJONNÄS Rena rama drömklicken till inkokt lax. GER CA 2 ½ DL Mixa 2 dl neutral rapsolja med 1 kruka dill (med stjälkar) och ½ tsk salt slätt i en blender eller liten matberedare. Vispa ihop 2 äggulor, 1 msk dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger och 1 msk i en bunke. Tillsätt dilloljan i en tunn stråle under ständig vispning till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Tips! Laxen håller i lagen minst en vecka, så länge du inte är där och petar med fingrarna. INKOKT LAX MED MANDELSTEKT SPARRIS & DILLMAJONNÄS Det ska vara ett ordentligt vinägertryck i lagen! Genom att laxen kokas in i mindre bitar blir det både snabbare tillagning och snyggare på tallriken. FÖR 4 PERSONER 500 g skinnfri laxfilé i bit 1 msk salt ½ gul lök ½ morot ½ fänkål LAG 1 liter vatten ¾ dl rödvinsvinäger 2 hela kryddnejlikor 1 lagerblad 3–4 dillstjälkar (kraftiga) GÖR SÅ HÄR: 1. Skär laxen i 4–5 cm stora bitar (ska bli ca 12 bitar à 50 g). Strö saltet på laxbitarna och lägg på ett fat. Täck med plastfolie och låt stå 2 timmar i rumstemperatur. 2. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva moroten. Ansa och skär fänkålen i bitar. 3. Lag: Blanda samtliga ingredienser till lagen med lök, morot och fänkål i en kastrull. Låt koka upp. 4. Torka av laxen och lägg i en form, ca 30 x 20 cm, med hög kant. Slå över den kokande lagen och grönsakerna. Låt laxen kallna i lagen i rumstemperatur. Ställ i kylen om den inte ska serveras direkt. 5. Servera laxen med mandelstekt sparris, dillmajonnäs och gärna kokt färskpotatis. MANDELSTEKT SPARRIS Ett enkelt men inte mindre ljuvligt sätt att tillaga vårens första sparris på. FÖR 4 PERSONER Skär ev bort den nedre torra delen på 250 g grön sparris. Stek sparrisen hastigt på hög värme i 1 msk olivolja tills den får färg. Lägg upp den på ett fat. Blanda med ½ dl skalad, rostad och grovhackad sötmandel, 1 msk olivolja och . Servera genast. BUFFÉ 4 • 2017 11 med vårig feeling Rätt