Buffé 1
det var under arbetet med kokboken »Husman – alla
de klassiska rätterna (och några bortglömda)« som idén att laga husmanskost med nyanlända uppstod. Kort därpå befann sig Stefan Ekengren i ett kök och visade en grupp SFI-elever från Stockholmsförorten Kista hur man lägger in sill, kokar kalops och gör klappgröt. – Maten och matkulturen är en av de viktigaste och mest handfasta vägarna för att komma in i ett nytt samhälle. Så våga ta kontakt, bjud in, laga mat tillsammans, ät och snacka, säger Stefan. Just snacket och alla historier som kursdeltagarna delade med sig av var minst lika värdefullt som själva matlagningen. Att bli inspirerad av andra kulturers maträtter, tillagningsmetoder och kryddningar – för integration handlar om att mötas och skapa förståelse för varandra. – En indisk kvinna fi ck mig helt hooked på olika curryblandningar. Så nu kör vi en laxrätt med curry och avokado på restaurangen där jag jobbar. Stefan önskar att fl er svenskar skulle se värdet i sitt eget matarv och visa samma nyfi kenhet för svensk husmanskost som den han mötte under kurstillfällena. Nu har du chansen att laga husman på Ekengrens vis. Lite modernare, lite grönare och – framför allt – otroligt gott! BIFF LINDSTRÖM MED KROSSROSTAD POTATIS & SARDELLBÖNOR sönder vid stekning. Att koka, krossa och sedan rosta potatisen som serveras till blir bara så gott! FÖR 4 PERSONER 500 g högrevsfärs eller nötfärs 1 schalottenlök ½ dl kapris 200 g inlagda rödbetor 4 äggulor (ca 80 g) 1 ½ msk dijonsenap smör till stekning salt, nymalen svartpeppar ev krasse till garnering KROSSROSTAD POTATIS 900 g små potatisar (t ex delikatesspotatis) 50 g smör 1 msk hackad färsk timjan 1 msk finrivet citronskal SARDELLBÖNOR 150 g haricots verts 3 msk majonnäs 1 msk dijonsenap 1 finhackad sardellfilé GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med potatisen. Koka potatisen med skal tills den är lätt överkokt. Häll av vattnet. 2. Sätt ugnen på 250°C. Bryn smöret i en liten kastrull. 3. Lägg potatisen på en bakpappersklädd plåt. Krossa den lätt med en gaffel. Skeda över det brynta smöret. Strö över timjan, citronskal, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda runt. Ställ in i mitten av ugnen tills krispig, 20–25 minuter. 4. Biff Lindström: hacka löken. Grovhacka kaprisen. ningar. Blanda hastigt ihop färsen med lök, kapris, rödbetor, äggulor, senap, 1 tsk salt och 2 krm peppar, smeten ska precis bara gå ihop. 5. Forma smeten till 8 biffar med oljade händer. 6. Stek biffarna i 2 msk smör på hög värme ca 1 minut. Vänd sedan och stek ytterligare ca 3 minuter på lägre temperatur, tills biffarna är klara. De ska helst vara råa i mitten. 7. Sardellbönor: Rör ihop majonnäs, dijonsenap och sardellhacket. Koka bönorna hastigt i saltat vatten under lock ca 1 minut. Häll av vattnet. Blanda bönorna med majon. 8. Servera biffarna med den krossade potatisen och sardellbönorna. Garnera gärna med krasse. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Innehåller ägg. Såsa till det! Koka ihop ½ dl lag från rödbetorna med 2 msk konc oxfond efter att du har stekt biffarna, i samma stekpanna. Skeda över vid servering. Biff Lindström! BUFFÉ 4 • 2017 9 Bästa biffen!