Buffé 1
Cheesecake! Bertil fångar ett instamoment! Kersti
n garnerar cheesecaken. CHEESECAKE MED CITRON & MYNTA Fräscht med både citronskal och färsk mynta. Fin att förbereda, bara att toppa med bär vid servering. FÖR 8–10 PERSONER 10 digestivekex (150 g) 1 krm hel kardemumma 75 g smält smör ½ dl strösocker 3–4 dl jordgubbar & blandade bär florsocker och mynta till garnering FYLLNING 300 g färskost (av philadelphiatyp) 2 dl lätt crème fraiche 1 dl strösocker 2 ägg 1 msk finrivet citronskal 2 msk finhackad mynta GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Stöt kardemumman i en mortel. Mixa kexen till ett smul i matberedare. Tillsätt kardemumma, smör och socker. Mixa snabbt ihop till en smulig deg. 3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 10 minuter. 4. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Häll fyllningen över bottnen i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills den stannat. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen till servering. 5. Ta ut kakan 20 minuter före servering. Skär försiktigt med en kniv längs kanten på formen för att lossa kakan. 6. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Garnera med bär och mynta och pudra FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i kexen. Välj laktosfria produkter av matfett, färskost och crème fraiche. Innehåller mjölkprotein och ägg. DAWID ALWAN TIPSAR FÖR MER MATLUST • Laga lite mer och frys in några extra portioner. • Piffa tallriken med örter och grönsaker i olika färger. • Testa nya produkter och smaker – kanske blir det en ny favorit. • Bjud hem en vän och laga ihop! • Kolla matprogram och leta inspiration på nätet. »Stopp, foto först innan vi hugger in!« BUFFÉ 4 • 2017 17